Лікувальна дієта при гострому та хронічному нефриті


Нефрит - захворювання, що характеризується запаленням нирки. Для хронічної форми нефриту характерне ураження окремих клубочків нирки. Захворювання може не мати яскраво виражених ознак або проявлятися набряком, гіпертонією, аналізи, в більшості випадків, показують наявність білка в сечі. Захворюванню може супроводжувати хронічна ниркова недостатність. Поза періодом загострення при хронічному нефриті в якості лікувальної заходи продемонстрована дієта з помірним обмеженням куховарської солі.

Основні правила дієти при нефриті


Дієта при хронічному нефриті передбачає обмеження кількості кухонної солі, екстрактивних речовин, ефірних масел овочів та плодів, насичення раціону харчування вітамінами, особливо вітаміном С. Основою дієтичного харчування при нефриті вважається дієта № 7. Згідно їй їжа готується без додавання солі, але сіль можливо додана в готові страви в кількості погодженому з доктором. Дана дієта також є одним із способів профілактики вірогідною гіпертонії. Якщо ниркова недостатність відсутня, доктори радять повноцінне білкове харчування, яке передбачає включення в раціон харчування таких продуктів: риба, м'ясо, сир, яйце, молоко. Метод виготовлення м'яса - відварювання, можливо подальше запікання, обсмажування. Згідно дієті слід виключити страви, що містять багато екстрактивних речовин: м'ясні, рибні, грибні наваристі бульйони. Слід виключити мариновані, солоні, квашені овочі, свіжа цибуля і редьку, часник, перець, хрін, гірчицю, гострі прянощі, спеції. Крім цього, в раціон харчування хворого повинні бути включені свіжі овочі і фрукти. Не менш корисні овочеві і фруктові соки. При нирковій недостатності рекомендується скоротити споживання білкових продуктів.

Дієта № 7




Дієта продемонстрована хворим при гострому нефриті в період одужання, при хронічному нефриті в період поза загостренням при відсутності ниркової недостатності. Дієтичне харчування передбачає приготування їжі: м'ясо та риба відварюється, передбачається помірне щадіння їжі, температура їжі стандартна. У день дозволяється вживати 100-150 г м'яса або риби, рубані або одним шматком. Перелік дозволених продуктів: хліб і борошняні вироби - млинці, оладки без солі на дріжджах, солі хліб. Вегетаріанські супи з додаванням овочів і круп, а також фруктові супи, молочні. Супи заправляються кропом, петрушкою, вершковим маслом, сметаною, лимонною кислотою, відвареним цибулею. М'ясо та птиця - дозволяється нежирні сорти м'яса: яловичина, телятина, м'ясна свинина, кролик, курка, баранина, індичка. Обробка - відварювання, після відварювання можна обсмажити. Можна вживати в їжу нежирні сорти риби, відварну рибу, заливну.

Молочні продукти і молоко: вершки, молоко, кисломолочні напої, сирні страви та сир, сметана. Яйця - не більше двох яєць на день некруто або у вигляді омлету. Крупи і макаронні вироби в будь-якому вигляді. Овочі в будь-якому вигляді. Закуски - можна вінегрети, не містять солінь, свіжі овочеві або фруктові салати. Фрукти можна в сирому або вареному вигляді, компоти, киселі, желе, мед, варення, цукерки. Напої - неміцний кава, чай, фруктові або овочеві соки, відвар шипшини. Жири - можна вживати вершкове несолоне, рафінована рослинна або коров'яче топлене масло.

Слід виключити з раціону харчування такі продукти: м'ясні бобові, грибні, рибні, бульйони, хліб звичайної випічки, жирні м'ясо та рибу, ковбаси, консерви рибні та м'ясні, сосиски, ікру, копченості, сири, часник, цибулю, редьку, щавель, редис , шпинат, солоні, квашені, мариновані овочі, перець, гірчицю, шоколад, гриби, хрін, міцна кава, какао, алкогольні напої, мінеральну воду багату натрієм.

При тяжкій гострій формі захворювання дієтичне харчування можливо скориговано: повністю виключається сіль, прийом їжі не менше 6 щодня, відварне м'ясо і риба не більше 60 г на день, можна замінити 60 г сиру або молока. Слід подчернуть, що кількість споживаної в течії 24 годин рідини не повинна перевищувати кількість виведеної сечі за минулі дні, допустиме відхилення 300 мл у стуки.

Якщо є виражена ниркова недостатність, кров хворого очищається за допомогою апарату штучна нирка, їжа в аналогічній ситуації готується без солі, якщо немає гіпертонії і набряків, то хворому можна давати в день 2-3 г солі. Хліб без солі (150-200 г), м'ясо і риба - до 100 г на день, протягом 24 годин можна вжити 140 г молока, стільки ж сметани, 25 г сиру. Кількість вільної рідини, спожитої хворим протягом дня, не повинно перевищувати 1 л. Їжу слід приймати не рідше 6 щодня.

Особливості дієти № 7а і 7б



Дієта № 7а продемонстрована при гострому нефриті. В дієту входять: овочі у вареному вигляді протерті, фрукти, солі хліб, в помірній кількості круп'яні та борошняні страви, чай з молоком, до 70 г цукру на день, вершкове масло - 30 г. Харчування дробове. У раціон хворого слід включити вітаміни: С, К, В. Кухонна сіль виключається повністю, кількість рідини, споживаний протягом дня, не повинен перевищувати 600-800 мл.

При розвитку уремії кількість білків слід знизити до 20-25 м.

Дієта № 7б продемонстрована при гострому запальному процесі в нирках в стадії затихання. Стіл № 7б вважається плавним переходом від дієти № 7а до дієти № 7. Риса дієти № 7б: жири і вуглеводи в межах фізіологічної норми, білки збільшити до 45-50 м. Набір продуктів не відрізняється істотно від набору для дієти 7а, єдине - додається одна порція відвареного м'яса мули риби, 200 г молока, кефіру. Технологія виготовлення їжі згідно дієті: м'ясо і рибу відварюють, страви готуються без солі, овочі, фрукти, ягоди вживаються в межах фізіологічної норми, досить часто в сирому вигляді. Прийом їжі - 5-6 щодня.