Лікувальна дієта при гострих інфекційних захворюваннях


Показанням до призначення дієти № 13 є гострі інфекційні хвороби. Риса дієти: характеризується зниженою енергетичною цінністю, це досягається за рахунок жирів, вуглеводів і білків, також підвищений вміст рідин і вітамінів. Для дієтичного харчування характерний досить різноманітний продуктовий набір, в якому переважають не сприяють метеоризму і запорів, легкопереваріваемие продукти. Повністю з раціону хворого виключаються продукти, що містять грубу клітковину, а також жирні, солоні, трудноперевариваемие продукти. Для профілактики запорів часто в страви додаються пшеничні висівки, використовуються в більшій кількості овочі.

Дієта № 13 передбачає наступну технологію виготовлення страв: їжа готується в протертому або рубаною вигляді, продукти варяться у воді або на пару. Готові страви подаються до столу або гарячими, або холодними. Що стосується складу та енергетичної цінності раціону харчування: білки - 80г, жири - 70 г, вуглеводи - 350 р. Загальна енергетична цінність не більше 2300 ккал.

Основною метою дієти № 13 є активація відновлювальних механізмів в тканинах. Дієтичне харчування спрямовано на велику щадне відношення до органів травлення, на виведення з організму мікробних токсинів. Стіл № 13 здатний стимулювати захисні сили організму.

Рекомендовані продукти згідно дієті № 13


Хліб - пшеничний (борошно вищого або 1 сорту), підсушений хліб, сухарі, печиво сухе нездобне, бісквіт. Молоко, молочні продукти - свіжий сир, кефір, кисломолочні продукти, твердий негострий сир, сметана. М'ясо - нежирні сорти м'яса та птиці, в протертому або подрібненою вигляді, фрикадельки, котлети, пюре, суфле. Макаронні вироби, крупа - добре розварені протерті каші з додаванням бульйону, молока або у вигляді пудингу, суфле, вермішель у відварному вигляді. Нежирні сорти риби, перед споживанням слід видалити шкіру. Яйця - дозволяється всмятку, білкові омлети. Супи - на основі знежирених м'ясних чи рибних бульйонів, суп-пюре з м'яса, бульйони, овочеві відвари з манною, вівсяної, рисової крупою, вермішеллю або овочами у вигляді пюре. Овочі - картопля, буряк, морква, цвітна капуста, гарбуз, кабачки, томати. Овочі переважно подаються у вигляді пюре, можна як суфле або пудинги. Закуски - дозволяється заливне з протертою риби, м'яса, ікра. Жири - не більше 10 г рафінованої олії, вершкове масло. Фрукти і ягоди - можна сирі стиглі м'які фрукти, ягоди. Також дозволяються муси, печені яблука, компоти, киселі, желе. Солодкі страви - мед, варення, пастила, джем, мармелад. Дозволяється включати в раціон хворого розбавлені водою соки. Напої - чай з лимоном, неміцна кава з молоком, морси, відвар шипшини. Кухонна сіль - 10 г. Кількість вільної рідини - 2 і більше літрів.

Продукти, що виключаються згідно дієті № 13




З раціону слід повністю виключити низку продуктів. Не рекомендується: свіжий хліб, здобні вироби, випічка, жирні бульйони, борщі, щі, супи з бобових або пшона, жирна риба або м'ясо, птиця, свинина, баранина, копченості та консерви. Також слід виключити з раціону хворих на інфекційні хвороби жирний сир і сметану, вершки і цільне молоко, яєчню, яйця круто, крупу кукурудзяну, перлову, ячну, пшоно, макарони, редис, білокачанну капусту, редьку, редис, цибуля, часник, гриби, огірки , шоколад, какао, тістечка. Режим прийому їжі - 5, 6 разів маленькими порціями. Кулінарна обробка згідно дієті № 13: їжа готується в протертому або рубаною вигляді, вариться на пару або у воді. Страви подаються в гарячому або холодному вигляді.

Меню дієти № 13



Перший сніданок: рубані парові биточки з пюре картопляним, зелене масло, чай з молоком. Другий сніданок: гречане суфле з сиром, кисіль з варення. Обід: молочний суп, компот зі свіжих фруктів, ліниві вареники. Полудень: здобні сухарики з чаєм. Вечеря: куряче філе, приготоване на пару, кисіль із шипшини. Перед сном кефір.

Одноденне меню дієти № 13 при гострій пневмонії:

Добова норма: 200 г пшеничного хліба, 100 г дріжджів. Сніданок № 1: рисова каша на молоці, вершкове масло, чай з лимоном. Сніданок № 2: паровий омлет, відвар шипшини. Обід: м'ясний бульйон з яєчними пластівцями, фаршировані відвареним м'ясом кабачки, компот із сухофруктів. Полудень: мус з сирих яблук, компот із сухофруктів. Вечеря: паштет з відвареного м'яса, чай з молоком. Перед сном: відвар шипшини.

Одноденне меню дієти № 13 при нагноїтельних хворобах легкого:

Добова норма: 100 г хліб житній, 200 г хліб пшеничний, 20 г цукор, 100 г дріжджі. Сніданок № 1: манна каша на молоці, вершкове масло, зварене круто куряче яйце, чай з молоком. Сніданок № 2: сирний пудинг, яблуко. Обід: вегетаріанський суп з овочами, рибна смажена котлета, картопляне пюре, салат зі свіжих овочів, яблучний сік. Вечеря: бефстроганов з відвареного м'яса, вінегрет з рослинним маслом, чай. Перед сном кисляк.

Одноденне меню дієти № 13 при гострому бронхіті:

Добова норма: 200 г - пшеничний хліб, 20 г-цукор. Сніданок № 1: манна каша на молоці, вершкове масло, чай з лимоном. Сніданок № 2: печінковий пудинг з морквою, відвар шипшини. Обід: м'ясний бульйон з ячнимі пластівцями, фаршировані відвареним м'ясом голубці, компот із сухофруктів. Полудень: яблучний сік і паровий омлет. Вечеря: кисіль із сухофруктів, паровий морквяний пудинг. Перед сном: відвар шипшини.

Слід враховувати, що дієтотерапія повинна будуватися з урахуванням виду інфекції, ускладнень і супутніх хвороб, а також стадії розвитку інфекційного процесу. Харчування згідно дієті № 13 призначається хворим при більшості інфекційних хвороб. При тяжкому перебігу захворювання хворому призначають нульові дієти з плавним переходом на дієту № 13. Дієтичне харчування має бути дробове і нерідке. Іноді для збільшення апетиту в чай додається 1-2 ложки коньяку.