Лікувальна дієта при туберкульозі


Туберкульоз значно частіше проявляється у вигляді хронічної інфекції, що вражає, в більшості випадків, легкі. Набагато рідше уражаються такі органи як гортань, нирки, кишечник, суглоби і кістки, причому у всіх уражених органах відбувається зміна, що супроводжується розпадом тканин і інтоксикацією організму, порушується обмін речовин.

Під час лікування туберкульозу хворим рекомендується посилене, але не надмірне харчування, яке викликає перевантаження обміну речовин, а це може привести до пониження захисних сил організму. Вірне харчування поряд з цим захворюванні розробляється на основі, так званої, лікувальної дієти № 11.

Відповідно до неї, для підвищення опірності організму під час лікування туберкульозу калорійність щоденного раціону повинна бути збільшена на 30 відсотків якщо порівнювати із звичайним харчуванням. Вміст білків зростає за рахунок молочних і кисломолочних продуктів, риби та м'яса, причому посилений раціон призначається, в більшості випадків, хворим молодше сорока років. Поряд з цим в денному раціоні білка повинно бути не менше 100 грам. У більш старшому віці посилений раціон призначається лише у разі загального виснаження організму. Дієта розробляється особисто для кожного хворого, оскільки обов'язково повинні враховуватися вік, стать, зріст хворого, його вага до хвороби і ступінь схуднення, звичайно його рід діяльності. Призначається дієта на довгий час.

Негативна дія на перебіг захворювання викликає багато в їжі жирів і вуглеводів (жирних, солодких і борошняних страв). Небажано, щоб головну частину раціону складали злакові та чисті вуглеводи, такі, як мед і цукор (вуглеводів має бути приблизно 500 грам в день). Жирів у щоденному раціоні має бути приблизно 120 грам, причому одна третя частина доводиться на жири рослинного походження. Мінеральним речовинам потрібно поступати в організм згідно фізіологічним потребам. Вітаміни А, С, D і вітаміни групи В повинні перевищувати норму для здорової людини (вітамін А - 5 міліграм, Вітамін С - 200 міліграм, вітаміни В - до 5 міліграм). Рідини рекомендується вживати не більше одного літра. Якщо в організмі відбувається затримка води, то в щоденному раціоні зменшують кількість солі до 6 - 8 грамів. Якщо ж у хворого спостерігається пронос або блювота, іншими словами він втрачає багато рідини, щоденну норму солі навпаки збільшують. Загальна калорійність щоденного раціону повинна складати приблизно 4000 кілокалорій.

З продуктів харчування хворим на туберкульоз можна вживати хліб, як сірий пшеничний, так і житнього, булочки, що мають високу калорійність, докторську ковбасу, різні сири, нежирну і не вельми солону шинку, рослинне, вершкове, креветочним, оселедцеве і сирне масло, молоко і різні молочні продукти (вельми корисний кальцинований сир), яйця і приготовані з них страви. З м'яса добре включити в їжу нежирну яловичину, свинину і баранину, різну рибу, як річкову, так і морську, м'ясо птиці (крім гусятини і качатини). З круп слід вживати вівсянку або гречку. Кожні овочі, фрукти і ягоди потрібні в необмеженій кількості. Вельми корисний відвар шипшини, оскільки в ньому велику кількість вітаміну С, а вітамінів групи В велику кількість в дріжджових напоях.

Хворим на туберкульоз кишечника їжу перед споживанням слід протирати. У той же час з раціону повністю виключаються міцні рибні та м'ясні відвари, звичайно різні прянощі і гострі спеції.

При лікуванні туберкульозу нирок в дієті збільшують кількість їжі, багатої білком (сир, молоко, риба). Білка в цьому випадку має бути приблизно 130 грам в день.

При лікуванні туберкульозу суглобів і кісток в щоденному раціоні має знаходитися 120 грам легкозасвоюваного білка, важливо, щоб у їжі знаходилося багато вітамінів, фосфору і солей кальцію.

При лікуванні туберкульозу гортані їжа також навіть проходити по можливості через тертку або вживатися в желеподібної формі: протертий суп, рідкі молочні каші, фруктові, овочеві та м'ясні пюре, омлет, вершки, сметана, консервоване дієтичне та дитяче харчування. Категорично забороняється вельми гаряча і холодна їжа, квашені, мариновані та гострі вироби.

Під час загострення туберкульозу, коли у хворого спостерігається висока температура, призначається дієта № 11, що має знижену енергоцінність (приблизно 2600 кілокалорій). Пониження кілокалорій досягається шляхом рівномірного пониження в їжі жирів, білків і вуглеводів. Різноманітність продуктів поряд з цим залишається колишнім. Їжу слід давати в протертому або відвареному вигляді, в раціоні повинні знаходитися страви, які сприяють збільшенню апетиту. Приймати їжу хворому слід шість разів на день, маленькими порціями. Якщо у хворого сильна спрага і підвищене потовиділення, слід давати відвар шипшини, мінеральну воду, соки і морси (розведені), лимонну воду.

У раціоні хворого обов'язково повинні знаходитися страви, приготовані на дріжджовий основі, страви, до складу яких входить сухий гематоген, звичайно страви, приготовані з печінки. Лікування потрібно проводити в місцевості зі зниженою вологістю повітря, з жарким літом і холодною зимою.

Говорячи про лікувальне харчування при туберкульозі не можна не згадати такий цілющий напій, як кумис. За своїм складом він близький до грудного молока. У ньому міститься велика кількість кисломолочних бактерій і дріжджів, що позитивно впливає на ферменти кишечника. Середня добова норма кумису - приблизно півтора літра. Її можна поміняти в залежності від того, яка ступінь туберкульозної інтоксикації. П'ють кумис шість щоденних по одній склянці. Призначається він для лікування будь-яких форм туберкульозу, виключення утворює лише гострий перебіг процесу, звичайно туберкульоз нирок і кишечника. Особливо рекомендується хворим, які крім туберкульозу страждають хронічним гастритом.

Хворим слід пам'ятати, що туберкульоз - хоча і погано піддається лікуванню, але все ж повністю виліковна хвороба, якщо дотримувати всі поради доктора по харчуванню і режиму.