Лікувальна дієта при хронічному панкреатиті


Хронічний панкреатит характеризується постійним загостренням гострого панкреатиту, що в результаті призводить до важливого пошкодження підшлункової залози. Повного одужання не настає, оскільки після кожної атаки гострого панкреатиту формуються вогнища фіброзу, розвивається функціональна недостатність підшлункової залози. Для хронічного панкреатиту властиві запально-дистрофічні трансформації в підшлунковій залозі, це приводить до зниження властивості виробляти травні ферменти і гормони. Хронічний панкреатит призводить до того, що підшлункова залоза перестає справлятися з покладеними на неї функціями. Виділення панкреатичних ферментів відбувається із затримкою, сполучна тканина розростається і зморщується, в залозі порушується процес кровообігу.

Щоб допомогти підшлунковій залозі справлятися зі своїми функціями, хворий хронічним панкреатитом повинен дотримуватися дієти. Лікувальне харчування є відповідальною складовою комплексної терапії. Як ми знаємо, що трансформацією характеру харчування можна добитися великих результатів: затримати розвиток атрофії підшлункової залози, продовжити фазу ремісії. Дієта в лікуванні хронічного панкреатиту займає вагоме місце, лікувати хворого без дотримання дієтичного харчування нереально. Так як лікувальне харчування передбачає не тільки вірно підібрані продукти, але і режим їх обробки, температуру, час прийому їжі, визначення кількості їжі відведеного на кожний прийом. Зазвичай хворим хронічним панкреатитом радять дотримання дієти № 5б.

Дієта № 5б


Особливістю дієти є те, що страви готують в основному в подрібненому або протертому вигляді, зварені, запечені, приготовані на пару. Винятком є надмірно гаряча або холодна їжа. Режимом харчування передбачає прийом їжі кожні три години маленькими порціями, разом їжу слід приймати 6-7 разів на день.

У перелік дозволених до споживання продуктів входять: пшеничний підсушений хліб або хлібні вироби вчорашньої випічки з борошна 1-2 сорту, сухарі, несолодке сухе печиво. Рекомендуються вегетаріанські супи з морквою, картоплею, кабачками, гарбузом, манною кашею, вівсяної, гречаної, рисом або вермішеллю. Всі овочі слід протерти. У суп можна додати 10 г сметани або 5 г вершкового масла. Дозволяється також вживати в їжу м'ясо і птицю нежирних сортів. М'ясо слід відварити або приготувати на пару, протерти або нарубати дрібними шматочками. Нежирні сорти риби, метод виготовлення - відварна або заливна після відварювання. Молоко дозволяється вживати при переносимості його організмом. Також можна некислий і нежирний сир, пудинги, сирні пасти. Яйця - омлети з білка, але не більше 2 яєць, жовтки не більше ніж 1/2 в блюдо. Овочі подаються у відвареному або запеченому вигляді: протерта морква, картопля, цвітна капуста, гарбуз, буряк, кабачки, зелений горошок. Крупи - дозволяється вживати в їжу протерті або полувязкіе каші з гречаної, вівсяної, манної крупи, рису, зварені на воді, суфле круп'яні, запіканки, пудинги навпіл з сиром. Макаронні вироби у відвареному вигляді. Що стосується фруктів та ягід, то можна: некислі стиглі м'які фрукти, ягоди, яблука протерті сирі або запечені, компоти, протерті з свіжих або сирих фруктів, желе, муси напівсолодкі на цукрі або на киселі. Можна не сильний чай з лимоном, молоком, відвар шипшини, соки фруктово-ягідні розбавлені водою. Жири - рафінована рослинна олія 10-15 г, вершкове масло не більше 30 м.

Слід відмовитися від наступних продуктів: алкоголь, кава, какао, напої з газом, сік виноградний, житній, свіжий пшеничний хліб, вироби із здобного або листкового тіста, супи на рибному, м'ясному, грибному бульйонах, щі, борщі, молочні супи, холодні овочеві супи, жирне м'ясо і риба, копчені вироби, ковбаси та консерви, ікра, печінка, нирки, мозок, страви з цілісних яєць, молочні продукти з підвищеною жирністю, розсипчасті каші, бобові. Заборонено вживати: ріпа, редис, баклажани, редька, білокачанна капуста, щавель, цибулю, часник, перець, шпинат, гриби, інжир, фініки, банан, виноград, шоколад, варення, кондитерські вироби, морозиво, прянощі, сало і кулінарні жири.

Харчування хворих після резекції шлунка




Хворим, які перенесли резекцію шлунка, рекомендується споживання в їжу таких продуктів: нежирні сорти м'яса - яловичина, курка, телятина, індичка. М'ясо рекомендується відварне рубане. Дозволяються нежирні ковбаси - докторська, молочні сосиски. Нежирні сорти риби, оселедець вимочений. М'ясо та рибу дозволяється легко обсмажити після відварювання. Омлети і яйця всмятку. Жири - дозволяється рафінована рослинна олія, масло вершкове в маленькій кількості, переважно в блюда. Овочі - буряк, морква, кабачки, помідори і гарбуз в тушкованому вигляді. У маленькій кількості можна вживати в їжу білокачанну капусту і картоплю. Молочні продукти - сирні страви, сир, кисле молоко, кефір, сир, сметана як приправа до страв. Дозволяються овочеві, фруктові, слизові та супи на м'ясному бульйоні при відсутності супутніх хвороб. Некислі сорти яблук і фруктів. Напої - чай, відвар шипшини, яблучний, томатний сік. Рекомендується скоротити споживання незбираного молока, какао, кави, меду, варення. Відмовитися від смажених страв, жирного м'яса, копченостей і жирних ковбас, консервів і печених борошняних виробів.

Хронічний панкреатит: зразкове меню на один день



  • Перший сніданок: паровий омлет, сухарики, терта морква зі сметаною, чай.
  • Другий сніданок: сир, відвар шипшини.
  • На обід: суп овочевий, риба запечена, салат з огірків і помідорів заправлений олією, сік фруктовий.
  • Полудень: свіже яблуко, сир, відвар шипшини.
  • На вечерю: терті варені кабачки зі сметаною, тефтелі м'ясні з картоплею, чай молоком.
  • Перед сном рекомендується випити 1 склянку кефіру.