Лікувальні дієти при гастритах


Гастрит за своєю суттю є запаленням слизової оболонки стінок шлунка. Захворювання може протікати як у гострій, так і в хронічній формі. Якщо хвороба не почати лікувати під час гострої стадії, то з часом вона може стати хронічною. Будь хворий гастритом не дозволить збрехати, що сильні больові, іноді навіть нестерпні больові відчуття, з'являються на тлі споживання певних продуктів. Тому, при профілактиці і лікуванні цього захворювання в будь-якій формі вкрай важливим причиною є вірно підібрана дієта. Хворий повинен мати на увазі, що гастрит, як гострий, так і хронічний, буває двох видів: гіперацидний (кислотність підвищена) і гіпоацидний (кислотність знижена). У відповідності з цим доктором - гастроентерологом і складається особиста дієта.

Дієта при гіперацидному гастриті


При гіперацидному гастриті дієта спрямована на зниження кислотності шлунка. У цьому випадку з їжі виключаються продукти, які стимулюють вироблення шлункового соку. Це різні копчені вироби, ковбаса, бобові, капуста, хліб з житнього борошна грубого помелу, гриби. З м'ясопродуктів не можна вживати в їжу баранину, жирну свинину, гусятину і качатини. Виключається з раціону смажена їжа і свіжа випічка, оскільки при їх приготуванні використовується масло. З овочів заборонені редис і капуста. Потрібно максимально скоротити при готуванні різні приправи (сіль, перець, часник, гірчиця, і т.д.). Потрібно уникати сублімованих продуктів швидкого виготовлення. З напоїв варто виключити газовану воду і алкоголь, каву, виноградні соки. Дієта передбачає прийом не через чур гарячої і не через чур холодної їжі, яка не сприяє пошкодження слизової шлунка.

Рекомендується вживати в їжу:

  • нежирне м'ясо у відвареному вигляді. Це можливо м'ясо курки або кролика, попередньо проверчені в м'ясорубці, і риба, зрозуміло, нежирна (горбуша, тріска, хек);
  • розварюється каші, приготовані на воді (вівсяна, рисова, манна);
  • знежирений сир, нежирне молоко;
  • корисні фруктові і ягідні пюре, компоти, киселі. Для їх виготовлення можна застосовувати солодкі яблука, полуницю і малину,
  • свіжий капустяний сік.

За годину до їжі корисно буде випити склянку «Боржомі». Їжу потрібно приймати маленькими порціями, п'ять - шість щодня.

Дієта при гіпоацидний гастрит




Якщо ж форма гастриту гіпоацидний (кислотність знижена), то також слід виключити з раціону алкогольні напої, печені, смажені, гострі і солоні страви, жилаве грубе м'ясо, гриби, капусту, виноград і сік з нього.

У раціон включаються:

  • відварна курятина і кролятина,
  • нежирні котлети і фрикадельки,
  • вуха, різні супи, приготовлені на нежирних м'ясних бульйонах, нежирна риба,
  • різні пюре і салати з овочів. Для їх виготовлення можна застосовувати картопля, морква, буряк, кабачки, шпинат,
  • молочні продукти: кефір, молоко, сир, сир і сметана.

Можна пити кожні соки, за винятком виноградного, відвар шипшини і смородини (потрібно чорної). За півгодини перед прийомом їжі потрібно випити склянку мінеральної води. Обов'язково треба пам'ятати, що прийом їжі має здійснюватися в одні і ті ж години не менше ніж п'ять разів за день через певний проміжок часу. Є треба не поспішаючи, шепетільно пережовуючи їжу. У цьому випадку слизова оболонка шлунка не буде травмуватися, а слина і шлунковий сік будуть вироблятися в кількості, достатній щоб їжа нормально засвоювалася.

У медичних установах для лікування гастритів, в більшості випадків, призначаються дієти № 1 і 16, зрозуміло, з урахуванням особистих особливостей організму хворого.

Загальний стіл при гастриті



Для хворих, що страждають хронічним гастритом, але не зазнають шлунково-кишкових розладів і болів, часто прописується дієта № 15 (загальний стіл). У цьому випадку їжа може вживатися в не подрібненому вигляді. Можна їсти сирі фрукти і овочі, чорний хліб, пити незнежирена молоко. Ця дієта побудована відповідно до принципу повноцінного раціону для людей, що не мають високих фізичних навантажень, в ній нормальний вміст і кількісне співвідношення жирів, білків, солей і вуглеводів, але обов'язково підвищений вміст вітамінів.

Пару рад ...

Крім лікувальних дієт, при лікуванні гастриту досить корисні наступні засоби:

  • Хворим, у яких кислотність підвищена, рекомендується відвар лляного насіння (має обволікаючу дію, сприяє покривання запаленої слизової оболонки шлунка і кишечника, тим самим постачає її захист від кислоти, що виділяється шлунковим соком). Одна столова ложка насіння відварюється протягом п'яти хвилин і настоюється дві години. Відвар слід процідити і приймати по 1 ст. ложці, отриманої в результаті відварювання слизу три-чотири рази на день перед прийомом їжі або в разі походження больових відчуттів;
  • при походженні болю так само вельми корисно пити картопляний сік (по 0,5 склянки перед прийомом їжі);
  • корисний трав'яний збір з ромашки, звіробою, чистотілу та деревію (дві столові ложки заливаються двома склянками окропу і настоюють протягом ночі). Приймати за тридцять хвилин до їжі, загальне число - не більше однієї склянки в день;
  • настойка шипшини сприяє зміцненню імунітету і постачає організм потрібною кількістю вітаміну С;
  • при зниженій кислотності рекомендується свіжовичавлений сік капусти, в якому велика кількість вітаміну U, сприяючого загоєнню слизової оболонки шлунка (приймається по 0,5 склянки за годину до їжі);
  • вельми корисний мед (потрібно розчинити в теплій воді і пити незадовго до їжі маленькими ковтками), корінь петрушки (три столові ложки подрібнених коренів залити склянкою окропу і настояти протягом ночі, приймати незадовго до їжі по одній ложці), сік подорожника, і подрібнений хрін , змішаний з медом.

Хворому гастритом слід пам'ятати, що займатися самолікуванням, а тим більше, самостійно складати раціон харчування, ні за що заборонено, оскільки це може призвести до вельми неприємних наслідків, наприклад, походженням виразки шлунка. При перших показниках захворювання потрібно терміново звернутися до лікаря, який надасть допомогу скласти збалансований раціон харчування, потрібний не тільки для лікування, але і повноцінного функціонування організму.