Лікувальні дієти при проносах


Дієти - це не тільки чудовий засіб для профілактики різних недуг, вони також виступають у якості дієвого методу лікування ряду хвороб, а також гострих і хронічних. Багато, імовірно, чули про номерний системі дієт, де кожному виду хвороб відповідає свій стіл. Так і при хворобах кишечника, що знаходяться в стадії загострення і супроводжуються сильними проносами використовується спеціально розроблена дієта під номером 4. Під час дієти хворому призначається режим харчування, який при повному дотриманні дозволяє забезпечити нормальну функціональність кишечника і позбавити від проносів.

Загальна риса дієти


Як і кожна лікувальна дієта, стіл № 4 має ряд переваг якщо порівнювати з медикаментозним лікуванням, але в той же час як правило вони доповнюють один одного.

Дієта при проносі перш за все передбачає зниження енергоцінності добового раціону до 2000-2100 ккал. В основному зниження калорій досягається за рахунок обмеження прийому продуктів, багатих вуглеводами і жирами, причому рівень білка (90-100 г) повинен залишатися в межах норми. Вуглеводи ж повинні надходити в організм у межах 250 г, а жири - 70 р. Що стосується споживання солі, то її теж потрібно скоротити (6-8 г).

Особливо важливо виключити з раціону продукти і страви, які сприяють посиленому жовчовиділенню, секрецій шлунка і підшлункової залози, а також процесам гниття і бродіння в кишечнику. Хворий повинен стежити і за масою добового раціону, яка під час дієти утворює близько 3 кг, а також за температурою споживаної їжі - в межах 15-60 градусів. В основному вся їжа повинна відварюватися і проходити парову обробку.

Раціон, дозволений дієтою № 4




Неправильно думати, що при проносах необхідно вживати лише тверду їжу. Насправді страви при дієті повинні бути в потертому, напіврідкому або рідкому вигляді (при режимі харчування 5-6 разів на день). Це можуть бути супи, приготовлені на нежирному бульйоні з потертим відвареним м'ясом або фрикадельками, локшиною, крупами. М'ясо в їжу можна приймати переважно у вигляді страв з фаршу, паштетів або приготоване на пару з подальшим обсмажуванням. Причому, дієта дозволяє лише нежирні види м'яса і риби (нежирна оселедець).

Каші також готуються на нежирному бульйоні або воді (рис, вівсянка, гречка). Можна поекспериментувати і урізноманітнити свій раціон запеченими пудингами або котлетами з круп. Дозволяються і макаронні вироби. У будь-яку страву можна додати оливкове або вершкове масло, але не більше 5 м.

Що стосується молочних продуктів, то тут підходить не всі і не кожному. Хоча дієта і дозволяє ацидофільне молоко, трохи сметани, негострий сир, кефір триденної витримки і свіжоприготований сир (нежирний), деякі хворі відзначають, що від сиру їм стає гірше. Бути може, сам сир приготований давно, або у хворого спостерігається особиста непереносимість до цього продукту.

Розбавити свій раціон під час дієти при проносах рекомендується вареними яйцями (1 шт. На день) і стравами, приготованими з них (різні салати, омлети разом).

Овочі та фрукти, як цінні джерела вітамінів, все-таки слід вживати в відварному або тушкованому вигляді (кабачки, капуста, гарбуз), або у вигляді пудингів, запечний або підсмажені (яблука і т.д.). До речі, з овочів виходять смачні котлети, які досить складно відрізнити від м'ясних. В овочеві страви можна також додавати дрібно посіченою ранню зелень.

Можна готувати фруктові киселі, пюре, муси, варення, желе. Не слід відмовляти собі і в солодкому, наприклад, в цукерках (але лише не шоколадні). Пити можна чай, потрібно зелений, або неміцне кави на воді, а також різні фруктові і ягідні соки, крім сливового, виноградного і абрикосового.

Звичайно ж, не можна уявити собі ні один стіл без хліба. Однак, страждаючим поносом потрібно буде відмовитися від тепленького, тільки що випеченого хлібця, і віддати перевагу вчорашньому. Інші борошняні вироби повинні бути приготовані з нездобного тесту, вирішуються білі сухарики і печива.

Заборони дієти



Не звертаючи уваги на те, що на перший погляд дієта при поносі дозволяє до споживання багато продуктів, в той же час існують не менш тверді рамки, що обмежують денний раціон хворого. Варто взяти на озброєння ці заборони, в іншому випадку пронос буде ще довго мучити. Отже, з раціону слід виключити такі продукти, як:

  • ковбасні вироби
  • м'ясо і риба жирних сортів
  • маринади
  • солоні й сирі овочі
  • копчення
  • сирі фрукти
  • крупи: перловка, пшоно, ячна
  • приправи: перець, хрін, гірчиця
  • бобові культури
  • гриби
  • здобні, теплі булочки і інші борошняні вироби, зокрема з кремом
  • морозиво та інші холодні продукти та напої
  • газована вода
  • кава з молоком
  • алкоголь.

Кефірна дієта при поносі



Крім номерний дієти № 4 при проносі зарекомендувала себе в якості дієвої кефірна дієта. Вона передбачає 5 - разове харчування з наступним зразковим меню:

  • на сніданок готується манка (на воді), з'їдається пару столових ложок нежирного сиру з триденним міцним кефіром
  • другий сніданок складається лише з склянки відвару чорниці
  • на обід потрібно відварити рис, замість чаю випити відвар шипшини
  • на полуденок знову склянку кефіру
  • на вечерю готується гречана каша, потрібно 1 зварене круто яйце, несолодкий чай.

На ніч слід випити склянку фруктового киселю.

У такий день вода вживається в необмеженій кількості, але прокип'ячена.

Пронос завжди супроводжується величезною втратою рідини. Тому особливу увагу слід приділити тому, щоб організм не встигав зневоднюється. Важливо, щоб протягом дня хворий регулярно вживав рідина. Це можливо як вода, так і неміцний чай. Поки понос не закінчитися, краще не їсти. Також, для якнайшвидшої нормалізації стільця рекомендується відмовитися від паління і по можливості вести постільний спосіб життя.