Лікувальні дієти при цукровому діабеті


На сьогодні цукровий діабет є однією з найпоширеніших хвороб, безпосередньо пов'язаної з ендокринною системою організму, і, на жаль, число людей, які страждають їй, неухильно зростає. Лікування діабету увазі під собою не тільки медичні процедури, але й ведення трохи іншого способу життя.

Обов'язковий компонент лікування цукрового діабету - дотримання особливої дієти, метою якої є стабілізація вуглеводного обміну в організмі. Дуже важливий чинник при складанні дієти - це вірний розрахунок калорійності їжі, тому дієту повинен призначати лікар - ендокринолог. Обов'язково повинен бути врахований стать хворого, його вік, вагу і фізичне навантаження. Після призначення дієти хворий повинен обов'язково вести щоденник прийому їжі.

Правила лікувальних дієт при цукровому діабеті

Ключові принципи дієти для діабетиків - це обмеження їжі, що містить велику кількість вуглеводів. Повністю повинні бути виключені з раціону шоколад, цукор, цукерки, варення та інші солодкі продукти (при легкій формі діабету можливо їх споживання в обмеженій кількості). Смажені, пряні, гострі, копчені та солоні страви, консерви і алкоголь так само слід максимально скоротити у споживанні. Замість, в їжу слід включити продукти, багаті вітамінами. Прийом їжі повинен здійснюватися п'ять-шість разів на день маленькими порціями.

Всі дієти, призначені для хворих хронічними хворобами, мають свій номер. Діабетикам зазвичай прописують так звану дієту № 9 з урахуванням особистих особливостей хворого.

Зазвичай в неї входить діабетичний хліб (приблизно 200 г в день), овочеві супи (два рази на тиждень допускаються супи на не сильний рибному або м'ясному бульйоні), відварене пісне м'ясо, кролятина або м'ясо птиці (до 100 г на день), риба ( найкраще морська). Зрідка дозволяються гарніри з вівсянки, гречки, перловки, пшенки, рису і бобових, але в такі дні слід зменшити споживання в їжу хліба. Манну крупу слід виключити повністю. Яйця можна є не більше двох штук.

З овочів рекомендується капуста, салат, кабачки, редиска, огірки, помідори, селера, ревінь, спаржа, топінамбур, гарбуз, шпинат. Їх можна їсти скільки завгодно. А ось морква, буряк і картопля потрібно скоротити (не більше 200 г на день). Що стосується ягід і фруктів, то вони повинні бути лише кисло-солодких і кислих сортів, а рекомендована денна норма утворює близько 300 р.

З дозволу лікуючого лікаря можна пити молоко, а кефір, кисле і йогурт (обов'язково несолодкий) - не більше двох склянок на день. Сметана, вершки і сир згідно дієті вживаються в досить обмеженій кількості. Сир і сирні вироби (сирники, пудинги, запіканки) потрібно їсти щодня, до 200 р. Причому всі молочні продукти повинні бути нежирними.

З напоїв рекомендується чай, як чорний, так і зелений, не сильний кави, різні соки (томатний або з кислих ягід і фруктів).

При розрахунку дієти слід враховувати, що на один кілограм ваги хворого в щоденний раціон має входити приблизно 1 г білка (половина його повинна бути рослинного походження), 0,7 - 1 г жирів (дві третіх частини так само рослинного походження). Решта калорії добираються за рахунок повільно перетравлюваних вуглеводів величезного обсягу.

Крім цього, хворому на цукровий діабет треба освоїти правила заміни різних продуктів, враховуючи поряд з цим вміст у них білкової складової. Наприклад, м'ясо можна замінити рибою (100 грам риби замінює 50 грам м'яса). А раптом замінювати м'ясо яйцями або сиром, то потрібно враховувати вміст жиру в цих продуктах. Для всього цього існують особливі таблиці, в яких детально вказано вміст білків, жирів і вуглеводів в різних продуктах.

Також існують поради, як за допомогою простих продуктів харчування можна знизити рівень цукру в крові. Відмінно для цієї мети підходить настій з кореня білої шовковиці (одна столова ложка коренів заливається склянкою окропу). Настій слід пити протягом дня. Також добре знижує цукор наступний засіб: півсклянки просушеної на сковороді і розмолотої гречки заливається кефіром (1 склянка) і настоюється протягом ночі. Настій слід приймати сутра і ввечері, за півгодини до їжі протягом місяця. Потім потрібно зробити маленький паузу.

Вельми величезну роль у діабетичних дієтах грають різні рослини. Наприклад, звичайний чай можна замінити різними відварами з рослин, сприяючих зниженню цукру. Це листя чорниці, кропива, цикорій, манжетка. Красивим сахароснижающим дією володіє брусниця, насіння гірчиці (одна чайна ложка тричі на день). Настої з бруньок берези, бузку і стручків квасолі не тільки знижують цукор у крові, але і покращують обмін речовин.

Дуже корисно пити свіжовичавлені соки. Півсклянки картопляного соку, випитого перед прийомом їжі, надає сприятливу дію на обмінні процеси в організмі, капустяний сік (півсклянки натщесерце) ощелащает кисле середовище в організмі, сприяє поліпшенню сну і надає заспокійливу дію на нервову систему. Лимонний, журавлинний і брусничний соки, крім поліпшення обміну речовин, сприятливо впливають на підшлункову залозу.

Хворому на цукровий діабет потрібно пам'ятати, що всі другі страви мають бути або відварними, або приготованими на пару, або запеченими. Замість цукру слід використовувати його замінники, такі як ксиліт, аспартам, сорбіт.

Якщо пацієнт, крім цукрового діабету, страждає ожирінням, то дієта повинна бути складена з урахуванням лікування обох хвороб. У цьому випадку вуглеводи повинні надходити в організм разом з їжею, прийнятої в першій половині дня. Кількість жирів в дієті для огрядних хворих повинно бути набагато нижчою, ніж для людей з нормальною вагою.

Звичайно, діабет є досить важливим захворюванням, але при вірно складеної дієті і її неухильному дотриманні хворий може жити повноцінним життям протягом тривалих років. Так як лікувальні дієти при цукровому діабеті увазі не тільки зниження ризику ускладнень захворювання, але і в значній мірі дозволяють підтримувати в нормі функції організму.