Народні методи лікування гастриту


1. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

При підвищеній кислотності з раціону хворого в першу чергу виключаються продукти, які активізують виділення шлункового соку. У раціоні хворого повинні бути присутніми морква, буряк, картопля і цвітна капуста (все готується на пару). Каші (рис, манка, гречка) готуютьс я як на молоці, так і на воді. М'ясні страви готуються також на пару і виключно з пісного м'яса (індичка, яловичина, курка). Страви з риби (річковий і морський), також приготовані на пару або варена риба. Включіть в раціон овочеві супи, пудинги та суфле. Масло як вершкове, так і соняшникова використовується в якості добавки в основне блюдо. У раціон також включають страви з нежирного сиру.

При дотриманні такої дієти в якості напоїв рекомендується неміцний трав'яний чай, солодкі соки (ягідні і фруктові), кисляк, кефір (не кислий), молоко та вершки, а також киселі і компоти з фруктів і ягід з медом або цукром.

2. Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю


При цьому виді гастриту дозволяється вживати в їжу смажені блюда, однак на мінімально можливій кількості рослинного масла і без панірування.

Завданням дієти стає стимуляція шлунка для вироблення соку. Але разом з цим потрібно захистити слизову оболонку від механічних впливів, тому з раціону виключаються продукти з грубою клітковиною. У раціон включаються бульйонні супи на основі риби, овочів або нежирного м'яса. Можна вживати в їжу м'ясо курки або індички, нежирну рибу, салати з відварних овочів або свіжих помідорів, сирні страви, фрукти і ягоди (фрукти бажано їсти або печеними, або протертими). Хліб у раціоні такого хворого має бути вчорашньої випічки, з борошна пшениці. Для пиття рекомендується кава, чай, какао з молоком або вершками, кефір і кисле.

3. Меліса, м'ята і ромашка




Три цих рослини своїми лікувальними властивостями відомі давно. Їх з успіхом використовують як в офіційній, так і в народній медицині. У складі ромашки мається бісаболол - речовину, відновлюючу і зміцнювальний слизову оболонку, м'ята має дезинфікуючі властивості, знімає нудоту, а меліса діє заспокійливо на шлунок в цілому.

Для приготування чаю потрібно взяти по чайній ложці кожної рослини і заварити в склянці окропу. Після того, як чай завариться, його потрібно процідити. Пити маленькими ковтками, запиваючи їжу.

4. Вітамі A



При будь-якому вигляді гастриту завдання дієти (і лікування) полягає в тому, щоб відновити пошкодження на слизовій оболонці шлунка. Цей процес чудово стимулює вітамін A, тому обов'язково потрібно включити в раціон продукти, його містять.

В першу чергу - це риб'ячий жир. Приймати його треба суворо дотримуючись дозування. Крім цього, введіть у свій раціон шпинат, гарбуз, капусту та моркву. Можна звичайно купити і вітаміни цієї групи, але природні, які містяться в продуктах, принесуть набагато більше користі.

5. Корінь солодки



Корінь солодки використовується для виготовлення лікарських препаратів, які знайшли своє застосування в лікуванні запальних захворювань, хвороб опорно-рухового апарату та шлунково-кишкового тракту. Народна медицина також використовує корінь солодки в лікувальних цілях при аналогічних захворюваннях. У складі кореневища рослини міститься у великій кількості сапонін гліціррізіна, флавоніди, цукру, смоли, аскорбінова кислота, алкалоїди та дубильні речовини.

При гастритах включіть в свій раціон чай з кореня солодки. Для його приготування просто залийте окропом хорошу щіпку подрібненого кореня, дайте трохи настоятися і процідити. Пити цей чай також краще всього невеликими ковтками, під час прийому їжі.

6. Овочеві соки



Свіжовичавлені овочеві соки надзвичайно корисні для організму. При гастритах рекомендується пити сік моркви, картоплі чи капусти (а ще краще змішати ці соки). Така суміш буде мати прекрасне протикислотною дію - після кількох ковтків печія проходить протягом 10-15 хвилин. Варто пам'ятати, що нерозбавлені соки нейтралізують дію шлункового соку, а якщо їх розвести водою в пропорції 1 до 10, то секреція посилюється. Тому в залежності від виду гастриту такі соки п'ють або цільними, або розбавляють водою. Крім цього, ще одна деталь - пити овочеві соки потрібно перед їжею. Для більш ефективного лікування можна чергувати соки з настоями або трав'яними чаями.

7. Мед



Чудодійні властивості меду знайшли своє застосування і при лікуванні гастритів. Цей солодкий і корисний продукт бджільництва знижує запалення слизової оболонки. Включати мед в свій раціон можна при будь-якому вигляді гастриту, але вживати бажано мед, розведений водою або настоями трав.

Між прийомами їжі можна пити такий напій. Столова ложка меду на склянку теплої води. Замість води можна використовувати картопляний сік (обов'язково свіжий), але додавати в нього можна вже 2 ложки меду.

Загальні рекомендації



Крім дотримання дієти при гастриті потрібно ще й дотримуватися режиму харчування - їсти невеликими порціями, але часто - до шести разів на день. Введіть у свій раціон якомога більше супів з рисової або вівсяної крупи - вони мають слизову основу і сприятливо діють на слизову шлунка. М'ясо та рибу вживайте приготовлені на пару, обов'язково в раціоні повинні бути присутніми сирні страви. Вся їжа повинна бути подрібнена (протерта), включаючи й овочеві супи або каші. На вашому столі повинні бути киселі, желе з ягід або фруктів, молокопродукти. Соки можна пити, попередньо розбавивши їх водою в пропорції 1х1.

Ні в якому разі не можна вживати в їжу гострі або смажені страви, свіжу випічку, жирне м'ясо, приправи і гострі соуси. В період лікування бажано відмовитися від алкоголю і сигарет.

Лікування гастриту зазвичай не викликає серйозних ускладнень. Однак деякі засоби, описані в цій статті, можуть мати протипоказання або побічні ефекти. Тому перед тим, як приймати рішення про режим харчування, в обов'язковому порядку необхідна консультація фахівця. Тільки лікар зможе правильно поставити діагноз, визначити тип гастриту і порадити ефективну дієту.