Народні методи лікування захворювань печінки та жовчних шляхів


1. Молоко

Цей прекрасний продукт займає почесне місце на нашому столі не тільки завдяки своїм смаковим якостям, але ще і унаслідок сприятливої дії, що чиниться на людський організм. При хворобах нирок і жовчних шляхів молоко і молочні продукти повинні бути обов'язково присутніми у вашому раціоні. Народна медицина пропонує безліч засобів, в основі яких є як коров'яче, так і Кобиліна молоко.

Коров'яче молоко розводиться теплою водою (кип'яченою), сквашується, потім у суміш додається гарбузовий сік. При регулярному прийомі таке ліки виводить солі з організму і навіть може допомогти позбавитися від дрібних каменів в печінці. Пити потрібно по 0,5 склянки тричі на день, хвилин за 30 до їжі.

2. Мед


Мед та інші продукти, одержувані людиною від бджіл, мають воістину чарівними лікувальними властивостями. Вуглеводи, що містяться в меді, роблять цей продукт прекрасним енергетиком, крім цього мед має протизапальну і загальнозміцнюючу дію на організм. Вживати мед в їжу можна як в профілактичних, так і в лікувальних цілях, включивши його або препарати на його основі в свою дієту. Ось кілька рецептів, рекомендованих при захворюваннях печінки.

Змішати в однакових пропорціях мед і чорну смородину (ягоди). Їсти таке корисне ласощі потрібно перед їжею (хвилин за 30) по чайній ложці досить великий проміжок часу, не менше 8-ми тижнів.

При хронічних захворюваннях печінки мед рекомендований як профілактичний засіб. Потрібно щодня з'їдати по чайній ложці меду тричі на день (перед їдою). Для більшої ефективності можна розводити мед в яблучному соку.

3. Муміє




Муміє - ще один прекрасний лікувальний продукт бджільництва. Його застосовують у медичних цілях з незапам'ятних часів. У своєму складі мумійо має комплекс вітамін, мікроелементи та амінокислоти, ефірні масла і багато інших корисних речовин. Застосовують його в якості протизапального, відновного та загальнозміцнюючий засіб, використовуються і антисептичні якості муміє. Дуже важливо під час прийому цього препарату виключити повністю алкогольні напої.

Приймається муміє натщесерце, вранці і ввечері, курс прийому триває місяць. При необхідності після десятиденного перерви курс можна повторити. Розводити це засіб перед прийомом найкраще в молоці, в співвідношенні частина муміє на 20 частин молока.

4. Горобина



Ягоди лісової горобини здавна використовуються при лікуванні різних хвороб - їх використовують і в косметології (виведення бородавок), і при проблемах зі шлунком, але одним з найбільших достоїнств цієї ягоди є її жовчогінну дію. У своєму складі ягоди горобини мають аскорбінову (у великій кількості) та інші природні кислоти, каротин, вітамін P, дубильні і флавонові речовини, ефірну олію і багато корисних організму мікроелементів.

Для того щоб уникнути утворення каменів у печінці та жовчному міхурі, потрібно протягом 6 тижнів їсти ягоди лісової горобини з хлібом, запиваючи чаєм. За день потрібно з'їдати дві склянки ягід.

5. Лікувальний напій



При складанні дієти під час лікування хвороб печінки і жовчовивідних шляхів зверніть увагу на такий напій, який успішно використовували народні цілителі. Для його приготування нам знадобиться бутель ємністю 5 літрів. У неї потрібно залити літр молока, засипати кілограм цукру і додати 50 г дріжджів. Все це ставимо в тепле місце днів на 10. Коли процес бродіння закінчиться, акуратно відціджуємо рідина від сирної маси. Отриману рідину блідо-жовтого кольору потрібно випивати 3-4 рази на день по 50 г, незадовго до їжі. Після того, як випили 0,5 літра ліки, робите перерву на 10 днів, і так 3 рази, поки загальна кількість випитого засобу не досягне 1,5 літра.

6. Збір лікарських трав



У народній медицині при лікуванні будь-яких захворювань широко використовуються настойки і відвари зборів трав. Підбираються компоненти таким чином, щоб підсилити лікувальний ефект від застосування і більш розширити вплив на організм. При лікуванні хвороб печінки і жовчних шляхів рекомендований такий збір.

Для приготування настою потрібно узяти по дві частини підмаренника, безсмертника, плодів кропу і квіток календули, по одній частині - барбарису, березового листя і кореня кульбаби. Суміш подрібнити і ретельно перемішати. Одну столову ложку суміші залити склянкою холодної кип'яченої води, дати настоятися близько години, потім протягом 30 хвилин витримувати на водяній бані. Після цього наполягти ще дві години, процідити. Приймати настій треба тричі на день, по 30 грам, за півгодини до їди, протягом 2-х місяців. При необхідності курс лікування можна повторити після двотижневої перерви.

7. Загальні рекомендації по харчуванню



Їжу приймати потрібно в невеликих кількостях, збільшивши число таких прийомів до шести разів на день. Є потрібно повільно, ретельно пережовуючи - подрібнена їжа краще перетравлюється і засвоюється. Постарайтеся приймати їжу в один і той же час - так організм налаштуватися на певний ритм, і шлункові соки будуть виділятися тоді, коли потрібно, що також сприятиме кращому перетравленню їжі, що приймається. Постарайтеся не їсти перед сном, останній прийом їжі і нічний відпочинок повинно відокремлювати не менше 2-х годин.

Не рекомендовано включати в свій раціон смажені страви, включаючи рибні, м'ясні та овочеві. Намагайтеся, щоб страви не були дуже холодними, також виключіть зі свого раціону все гостре, пряне і з великим вмістом солі. Намагайтеся вживати продукти з великим вмістом клітковини (фрукти й овочі), це буде сприяти надходженню жовчі в кишечник, а також нормалізує його роботу. В обов'язковому порядку з раціону виключається алкоголь, і різко скорочується споживання продуктів з високим вмістом холестерину, копченостей і багатих на ефірні олії овочів (редис, цибуля і часник).

Перед вибором дієти на період лікування або профілактики хвороби в обов'язковому порядку необхідно проконсультуватися з лікарем або дієтологом. Деякі засоби, описані в цій статті, можуть мати протипоказання або побічні ефекти.