Дієтологія

Дієтологія - це вчення про правила здорового, раціонального харчування як здорових людей, так і хворих, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, нирок, ендокринних і обмінними патологіями, надмірною вагою.
Для більшості патологій, в більшості випадків, існують створені загальні поради по вірному харчуванню. Так, при хворобах нирок рекомендується обмеження солоних і гострих продуктів, контроль за числом випивається рідини. Для хворих, що страждають виразкою шлунка в стадії загострення, пропонується щадна дієта, яка включає парові і протерті страви.
Тим не менше, кожна людина має свої особливості, і основне завдання дієтолога - це складання особистих рекомендацій по вірному харчуванню, з урахуванням віку, звичок, основного і супутнього хвороб кожного хворого.


Правила раціонального харчування

Ключові принципи раціонального харчування - це поради щодо калорійності, поєднання в денному раціоні білків, жирів і вуглеводів, а також кратності прийомів їжі.
Існують особливі таблиці, за якими можна розрахувати оптимальну калорійність денного раціону для чоловіків і жінок, які займаються переважно розумовою чи переважно фізичною працею.
Крім цього, в дієтології створені методи, які дозволяють з високою точністю розрахувати оптимальну калорійність раціону для кожної конкретної людини. Ці методи засновані на вимірі основного обміну людини (кількості енергії, яку людина витрачає в спокої) і визначенні звичного рівня фізичної активності.
Співвідношення в раціоні білків (м'ясні продукти, бобові), жирів (вершкове масло і соняшникова олія) і вуглеводів (крупи, овочі, фрукти) також залежить від рівня фізичної активності людини. Так, люди, які займаються фізичною працею, повинні включати в раціон більше білків, ніж ті, чия робота пов'язана переважно з розумовою навантаженням.
Крім білків, жирів і вуглеводів в складанні раціону харчування мають значення мінеральні речовини і вітаміни. У більшості випадків, солідну частину цих, потрібних для кожної людини речовин, можна отримати зі свіжих або заморожених (за умови «шокової» заморозки) овочів або фруктів.
Для людей, що живуть в регіонах, в яких обмежений доступ до свіжим овочам і фруктам за кліматичними або інших причин, дієтологи радять прийом вітамінів і мікроелементів у вигляді особливих добавок до їжі.
Розподіл денної норми калорій за прийомами їжі має бути гармонійним. Не рекомендується пропускати прийом їжі (наприклад, сніданок або обід) і потім «добирати» калорії під час вечері. Такий режим харчування може призвести до надмірної ваги або порушеннями харчової поведінки.
Дотримання правил раціонального харчування має серйозне значення як для профілактики походження хвороб, так і для лікування багатьох патологічних станів. Більш того, деякі косметичні неприємності (наприклад, акне на обличчі) вдало вирішуються за допомогою корекції раціону харчування, виключення жирних і солодких продуктів, їх заміни на пісне м'ясо і фруктові десерти.


Порушення харчової поведінки

Останнім часом дієтологам все частіше доводиться стикатися з психогенними розладами харчової поведінки, тобто анорексією і булімією. Значно частіше такі патологічні стани з'являються у жінок, які надмірно стурбовані своїм зовнішнім виглядом і надмірною вагою.
Суть харчових порушень перебуває в тому, що хворий потроху втрачає природну властивість відчувати відчуття апетиту і насичення.
Анорексія (інше найменування - нервове виснаження) - це захворювання, яке характеризується «страхом» хворих перед їжею. Хворому здається, що кожен шматочок їжі миттєво відкладається на його тілі у вигляді «жиру». Такі хворі часто обманюють докторів і родичів, роблять вигляд, що приймають їжу, але насправді намагаються зробити все можливе, щоб не проковтнути нібито «зайвий» шматочок.
У нелікованих випадках анорексія може призвести до летального результату - через виснаження організму, несумісного з життям. Лікування анорексії - це складний процес, який вимагає спільної роботи дієтолога, психолога і терапевта. Чим раніше поставлений діагноз, тим більше у хворого шансів на благополучний результат захворювання.
Булімія - це розлад харчової поведінки, яке характеризується чергуванням дієти (у більшості випадків, суворої) і «харчових зривів». Під час зриву хворий їсть все без виключення і може за пару годин стерти з лиця землі вміст холодильника. Після нападу підвищеного апетиту, хворий відчуває каяття за порушення дієти і часто приймає рішення позбавитися від з'їденого (викликає блювоту).
Булімія як порушення харчової поведінки вважається більш «м'яким» у порівнянні з анорексією. Хворі булімією рідко доходять до повного виснаження. З найбільш поширених неприємностей, з якими стикаються такі хворі - порушення водно-сольового обміну, запальні хвороби шлунка та стравоходу, різні неврози.
Лікування булімії також припускає спільні зусилля дієтолога, терапевта та психолога.


Дієтологія і діабет

Особливу увагу вірному раціону харчування потрібно приділяти дорослим і дітям, хворих на цукровий діабет. Порушення обміну глюкози - провідний механізм захворювання - вимагає твердого контролю за щоденним споживанням вуглеводів.
Для хворих, що страждають на діабет, в дієтології створені особливі таблиці, в яких оцінюється вуглеводна «цінність» різних продуктів. Крім цього, існують особливі збірники рецептів, які містять страви, максимально адаптовані за складом і методу виготовлення до харчового раціону таких хворих.
Крім діабету, існують також інші порушення обмінних процесів, які вимагають спеціально розробленої дієти з виключенням з раціону деяких продуктів. Найчастіше зустрічаються фенілкетонурія і синдром мальабсорбції.

Показати
Заголовок Автор Перегляди
Дієта при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки 10980
Дієта при захворюваннях серцево-судинної системи 3520
Дієта при нефриті 2404
Дієти при запорах 3182
Лікувальні дієти при гастритах 3863
Лікувальні дієти при проносах 3572
Лікувальні дієти при сечокам'яної хвороби 3259
Лікувальні дієти при цукровому діабеті 3272
Лікувальна дієта при атеросклерозі судин серця 3391
Лікувальна дієта при гострих інфекційних захворюваннях 2891