Що таке Холецистит

Що таке ХолециститХолецистит - це запальне захворювання стінки жовчного міхура.

У 80-90% випадків холецистит супроводжується наявністю каменів у жовчному міхурі.

Це одне з найбільш поширених захворювань травної системи. У середньому зустрічається у 10-15% дорослого населення. Жінки хворіють у 2-3 рази частіше за чоловіків.

Фактори, що впливають на розвиток холециститу:Що таке Холецистит

  • Пол (жінки хворіють частіше, що ймовірно пов'язано з прийомом гормональних протизаплідних препаратів, вагітністю)

  • Вік (захворювання зустрічається частіше у людей у віці 50-60 років)

  • Генетичні чинники (сімейна схильність, вади розвитку жовчного міхура)

  • Харчування (нерегулярне харчування, переїдання, вживання в їжу великої кількості жирів, вуглеводів, голод, різка втрата ваги)

  • Ожиріння

  • Малорухливий спосіб життя

  • Вагітність

  • Стрес

  • Порушення відтоку жовчі (жовчнокам'яна хвороба)

  • Порушення моторики і тонусу жовчного міхура

  • Інфекція (бактерії, віруси, паразити)

  • Захворювання печінки (хронічний гепатит, цироз печінки) і підшлункової залози (панкреатит)

  • Травми жовчного міхура і печінки

  • Деякі захворювання кишечнику (хвороба Крона, резекція тонкого кишечника) і шлунка (гастрит)

  • Наявність в організмі вогнищ хронічної інфекції (парадонтоз, хронічний тонзиліт (ангіна), апендицит запальні захворювання жіночої статевої сфери)


Симптоми холециститу

Одним з характерних симптомів для холециститу є біль у правому підребер'ї. Зазвичай це тупа, середньої інтенсивності біль, однак вона може мати і нападоподібний характер.
Виникає після прийому рясної, багатої жирами їжі, вживання алкоголю, газованої води, після тряскою їзди, підйому тяжкості, стресу.
Що таке Холецистит

Інші симптоми:



• Гіркота, сухість у роті
• Печія
• Нудота
• Відрижка повітрям і їжею
• Здуття
• Запори
• Втрата у вазі
У деяких пацієнтів може виникати підвищення температури тіла, болі в області серця, депресія, іпохондрія, дратівливість.
Лікар, обстежуючи хворого, виявляє:

  • жовтушність склер

  • язик обкладений

  • болючість при пальпації жовчного міхура

  • іноді збільшення печінки


При наявності в жовчному міхурі каменів, що досягають величини більше 5 мм, може виникнути напад печінкової коліки.
Що таке ХолециститПечінкова колька являє собою гострий біль у правому підребер'ї тривалістю від декількох хвилин до декількох годин і навіть днів.
Колька починається раптово, зазвичай вночі.
Інтенсивність болю різна: від сильної, ріжучої до слабкої, ниючий. Іноді біль може бути настільки інтенсивною, що хворий кидається в ліжку, не може знайти положення, що полегшує стан. Болі то вщухають, то знову посилюються.
Часто больовий напад супроводжується підвищенням температури, ознобом, нудотою, що не приносить полегшення блювотою. Іноді біль поширюється на область серця.
{LikeAndRead}

Причини виникнення печінкової коліки.

Нападів зазвичай передує вживання рясної, жирної і смаженої їжі, алкоголю, холодних газованих напоїв, а також фізичне перевантаження, тряска їзда.
У результаті закупорки каменями загальної жовчної протоки порушується відтік вмісту жовчного міхура. Мускулатура жовчного міхура і проток починає посилено скорочуватися, прагнучи проштовхнути камінь по жовчному протоку. Це і є причиною виникнення болів.
Якщо камінь вислизає назад у порожнину жовчного міхура або проштовхується по жовчному протоку в кишечник, напад закінчується так само раптово, як і починався, і стан хворого поліпшується.

Діагностика холециститу

Діагноз холециститу встановлюється лікарем при наявності симптомів, характерних для даного захворювання, а також враховуючи результати лабораторних та інструментальних досліджень.

Методи діагностики холециститу:

Що таке ХолециститЩо таке ХолециститЩо таке Холецистит







  • Аналіз крові (збільшення лейкоцитів, швидкості осідання еритроцитів, збільшення вмісту холестерину і білірубіну)

  • Дуоденальне зондування
    Дуоденальне зондування-це отримання вмісту дванадцятипалої кишки за допомогою зонду.
    Дуоденальний зонд - це м'яка тонка гумова трубка довжиною близько 150 см, на кінці якої прикріплена металева олива.
    На зонді є 3 позначки.
    Хто сидить хворому дають проковтнути зонд до першої позначки.
    Потім він лягає на край ліжка, і йому підкладають під талію подушку. Поруч з ліжком кладуть штатив із пробірками для збирання вмісту дванадцятипалої кишки. Лежачи в такому положенні досліджуваний продовжує повільно ковтати зонд. Коли олива проникає в дванадцятипалу кишку, з зонда в пробірку починає виділятися вміст дванадцятипалої кишки, яке складається з жовчі, кишкового і панкреатичного соку. Це порція А.
    Через 5 - 10 хв. починає виділятися темно-коричнева або маслинова густа рідина (жовч). Це порція В.
    Після припинення виділення порції В починає виділятися прозора золотисто-жовтого кольору рідина, яка відбувається з внутрішньопечінкових жовчних ходів - порція С.
    Отримані 3 порції піддають дослідженню.

  • Мікробіологічне дослідження жовчі:
    1. Мікроскопічне дослідження жовчі (виявляє консистенцію, колір жовчі, наявність слизу, кристалів холестерину, паразитів, кількість лейкоцитів, епітеліальних клітин в жовчі)
    2. Бактеріологічне дослідження жовчі: посів жовчі на спеціальні середовища, виділення збудника захворювання і визначення чутливості виділеної бактеріальної культури до антибіотиків (антибіотикограма)

  • Ультразвукове дослідження (виявляє наявність або відсутність каменів у жовчному міхурі, потовщення або деформація стінок жовчного міхура та ін)

  • Рентгенографія (оглядова рентгенографія черевної порожнини, Холецистографія, холангіографія)

  • Комп'ютерна томографія


{/LikeAndRead}