Профілактика сімейного раку

Профілактика сімейного ракуЗміст
  1. Спадкова схильність

  2. Шлунок

  3. Молочна залоза

  4. Яєчники

  5. Легкі

  6. Матка

  7. Товста кишка

  8. Пряма кишка

  9. Простата

  10. Шкіра

  11. Гортань

  12. Печінка

  13. Кров

  14. Стравохід

  15. Профілактика травами

  16. Продукти харчування

  17. Препарати


Раком називають злоякісне утворення, сформоване з епітеліальних клітин. У медичних колах захворювання називається карциномою. Таку назву пухлини дав ще Гіппократ, так як вона за зовнішнім виглядом схожий на краба.

Спадкова схильність

На сьогоднішній день ні в кого не викликає сумніву наявність генетичної схильності до онкологічних захворювань. За деякими даними від п'яти до семи відсотків випадків раку є генетично обумовленими.

Серед медиків є навіть такий термін: «ракові сім'ї». У таких сім'ях рак перенесли не менш сорока відсотків кровних рідних. Деякі інші спадкові захворювання є хорошим грунтом для розвитку онкології. Сьогодні генетикам відомі практично всі гени, що відповідають за появу ракових пухлин. Тому, навіть теоретично на консультації генетика можна виявити носія «ракового гена» у дітей та онуків.

На жаль, методи молекулярної генетики досить дорогі, тому широко використовувати їх на сьогоднішній день неможливо. Тому головним методом роботи генетика є родоводи.
Далеко не у всіх випадках генетична схильність провокує розвиток раку. Якщо виконувати заходи профілактики, онкологічне захворювання з великою ймовірністю можна запобігти.

У першу чергу людина повинна усвідомити сам, що він знаходиться в групі ризику за спадковим фактору. Тому дуже важливо отримати грамотні поради фахівця щодо способу життя, професійної діяльності, які допоможуть запобігти появі захворювання.
Наприклад, людям, із спадковою схильністю до раку шкіри не слід довго перебувати на сонці. Таким чином можна запобігти появі пухлини.

Ще одним найважливішим методом профілактики сімейного раку є виявлення новоутворень на ранній стадії. Голландські вчені, наприклад, радять усім людям, що мають кровних родичів, хворих на рак, один раз на два роки проходити обстеження.
При різних формах раку і при різному віці пацієнтів проміжки між оглядами можуть бути більше або менше. Але найбільш оптимальним у будь-якому випадку є термін у 12 місяців.

Форми раку за характером успадкування
1. У спадщину передається ген, що провокує якусь конкретну форму раку,
2. У спадщину передається ген, що збільшує ймовірність захворювання,
3. Захворювання може розвинутися, якщо успадковується кілька ознак одночасно.

Незважаючи на те, що науці сьогодні відомо близько п'яти десятків спадкових форм раку, що найчастіше зустрічаються серед них, є злоякісні новоутворення:

{LikeAndRead}
  • молочної залози,
  • яєчників,
  • легкого,
  • шлунка,
  • товстого кишечника,
  • Злоякісна меланома,
  • Гостра лейкемія.

Крім цього, нейробластоми, ендокринні неоплазії, ретинобластома, пухлина Вільмса.

Рак шлунка

Профілактика сімейного ракуСеред усіх форм карцином, карцинома шлунку займає одне з провідних місць. Щороку у світі виявляється близько 800 тисяч нових хворих і шістсот тридцять тисяч летальних результатів. Причому, близько 10% захворювань - це сімейні захворювання. Найчастіше захворювання реєструється у людей після 50 років.
Так як спадковий фактор - це тільки один з багатьох, для попередження раку шлунка необхідно усунути з свій життя максимальну кількість подібних факторів.

Неграмотне харчування
Це один з основних факторів, що викликають карциному шлунка. Велика кількість в раціоні копчення, солінь, в'яленої їжі, продуктів, що включають велику кількість нітратів, призводить до того, що в травних органах скупчуються нітрити - речовини, що викликають ріст злоякісної пухлини. Убоге вміст у раціоні рослинної клітковини (фруктів, овочів), А також вітамінів С, А і Е збільшує ймовірність захворіти.

Розпивання великих кількостей алкоголю (більше відноситься до міцних напоїв) Несприятливо впливає на стан слизової шлунка і збільшує ймовірність онкології.

Хронічні захворювання шлунка
Найбільш часто призводить до карциномі хронічний атрофічний гастрит. У процесі цього захворювання слизова оболонка шлунка поступово стає схожою за будовою на слизову кишечника. Захворювання триває роками і часто протікає на тлі інфікування бактерією пілорі.
Поліпи шлунка є доброякісними новоутвореннями. Але іноді вони перероджуються в злоякісні. Тому лікарі рекомендують видаляти їх.
Резекція шлунка також створює умови для розвитку карциноми. Такі пацієнти в три рази частіше хворіють на рак шлунка.

Виразка шлунка у півтора - два рази збільшує ймовірність карциноми.
Сімейний дифузний поліпоз товстого кишечника. Захворювання спадкове і вроджене. У половини пацієнтів з'являються поліпи не тільки в кишечнику, але і в шлунку. А вони досить легко малігнізуються (малігнізується).
Гастропатія гіпертрофічна - при цьому захворюванні складки слизової стають товщі, і збільшується ймовірність карциноми шлунка.

Що робити?
  • Максимально зменшити частку копчень, солінь, ковбас.
  • Збільшити частку овочів, фруктів і клітковини. Раціональне харчування з достатньою кількістю всіх елементів.
  • Кинути палити і пити алкоголь.
  • Вчасно відвідувати консультації гастроентеролога та проводити лікування поліпів шлунка та інших хронічних захворювань.
  • Особам старше 45 років щорічно проходити обстеження шлунка навіть при гарному самопочутті.

Рак молочної залози

Профілактика сімейного ракуВірогідність розвитку карциноми молочної залози вище у жінок, матері яких хворіли саркомою м'яких тканин або карциномою молочної залози. Лише у 7,5% жінок карцинома грудей є наслідком генетичної схильності.
Відомі три гени, присутність яких збільшує ймовірність карциноми молочної залози. Навіть якщо в одного з батьків є один з уражених генів, ймовірність його отримати дітьми становить 50%.

Ризик розвитку карциноми збільшується якщо:
  • У когось з рідних виявлені злоякісні пухлини обох залоз,
  • Карциноми у рідних виявлені у віці до 40 років,
  • Будь-хто з рідних переніс карциному яєчника,
  • У когось із родичів були онкологічні захворювання в дитинстві,
  • Серед родичів чоловічої статі будь-хто хворів карциномою грудей,
  • Людина належить до етнічної групи, в якій це захворювання буває частіше,
  • Жінка до 30 років перенесла опромінення молочних залоз,
  • Жінка не народжувала,
  • Перші пологи припали на вік після 35 років,
  • Занадто короткий період годування груддю,
  • Початок першої менструації до 12 років,
  • Жінка страждає зайвою вагою в період менопаузи.

Що робити?
  • Раз на 6 місяців відвідувати мамолога та гінеколога,
  • Раз на 12 місяців здавати аналіз крові на онкомаркери,
  • Народжувати першої дитини до 35 років, а бажано двох або навіть трьох, годувати їх грудьми як можна довше,
  • Зменшити в раціоні частку тваринних жирів, копчень, смаженого, солоного,
  • Займатися фізкультурою,
  • По можливості стежити за своєю вагою і намагатися не набирати зайвого,
  • Пити спиртного якомога менше. Адже навіть малі кількості алкоголю вполовину збільшують ризик захворіти карциномою,
  • Берегти молочні залози від травм,
  • Слідкувати за вмістом вітаміну Д в раціоні, його нестача також може спровокувати ріст злоякісних клітин,
  • Намагатися уникати стресу і негативних емоцій.

Рак яєчників

Профілактика сімейного ракуГенетична схильність до розвитку карциноми яєчників обумовлюється тими ж генами, що і схильність до карциномі грудей. Здорові гени придушують розвиток ракових клітин, виробляючи особливі білки, які знижують інтенсивність росту клітин. Якщо ж ген мутував, захисна функція його порушується, ймовірність розвитку карциноми зростає.

При мутації гена BRCA 1 ризик появи карциноми яєчників зростає в середньому на 50%. Якщо ж мутує ген BRCA 2, то ймовірність захворювання збільшується в середньому на 20%. При мутації гена PTEN у жінки розвивається синдром Коудена, що поєднує в собі карциному грудей, щитовидної залози і схильність до пухлини яєчників.

Можна сказати, що до цих пір не доведено визначальний вплив будь-яких факторів у розвитку карциноми яєчників. Тому і профілактика цього захворювання є досить складним і спірним питанням. При цьому існує кілька методів, що дозволяють зменшити ризик захворювання. Наведені нижче методи впливають на ймовірність захворіти в різному ступені. Деякі з них більш доступні, деякі менш. Проте, при серйозній загрозі сімейного раку слід обговорити з доктором ці методи.

Оральні протизаплідні засоби
Вони зменшують вірогідність захворювання наполовину, якщо прийом препаратів тривав від 5 років і довше.

Хірургічні втручання
Видалення матки або перев'язка фаллопієвих труб знижують вірогідність карциноми яєчників. Але подібні процедури призначаються тільки у випадку загрози життя пацієнтці, а зовсім не в профілактичних цілях.
Такі операції рекомендують тільки в тих випадках, якщо сім'я дійсно відноситься до «раковим» і лікувати захворювання вже потрібно.
Крім цього, якщо у жінки настав період менопаузи і існує велика ймовірність розвитку карциноми. У будь-якому випадку про подібної операції можна говорити лише після 40 років.

Анальгетики
За деяким не достатньо перевіреними даними вживання аспірину і парацетамолу може знизити ймовірність розвитку карциноми яєчників. Не слід приймати дані кошти тільки в якості профілактики раку.

Фактори, що збільшують ймовірність захворювання:
  • Вік після настання менопаузи,
  • Зайва вага. Індекс маси тіла вище 30,
  • Прийом деяких препаратів для лікування безпліддя (кломіфену цитрат),
  • Відсутність продуктивних вагітностей та годування груддю,
  • Прийом препаратів чоловічих статевих гормонів (даназол та інші андрогени),
  • Замісна терапія в період менопаузи протягом 5 - 10 років. При вживанні одночасно естрогену і прогестерону ризик захворювання зменшується,
  • Рак грудей у самої пацієнтки,
  • Використання порошку тальку,
  • Високий відсоток жиру в раціоні,
  • Зловживання спиртним.

Рак легенів

Профілактика сімейного ракуКарцинома легенів - це один з найбільш «загадкових» і в той же час поширених видів раку. До цих пір ще вчені не можуть чітко перерахувати чинники, що впливають на розвиток цього захворювання. В одному вчені одностайні: куріння дійсно викликає злоякісне переродження тканин легень. Хоча це захворювання не відноситься до спадкових, тим не менш, схильність до нього можна успадкувати. Але й тут ще не всі зрозуміло.
Гени, відповідальні за виникнення захворювання, поки не виявлено.
Якщо вже в сім'ї дійсно є кілька кровних родичів, що страждають злоякісною пухлиною легенів, іншим варто подумати про профілактику.

Фактори ризику:
  • Чоловіча стать (чоловіки хворіють в шість разів частіше за жінок),
  • Вік від 50 років і вище,
  • Наявність карциноми іншої локалізації,
  • Куріння,
  • Погана екологія, в тому числі загазованість повітря автомобільними вихлопами.

Що робити?
  • Кинути палити, намагатися не перебувати в приміщенні, де курять,
  • Поміняти місце проживання на більш екологічно чисте,
  • Не працювати в забруднених димом приміщеннях,
  • Періодично проходити спеціальні обстеження з метою своєчасного виявлення захворювання.

Як допомогти собі кинути палити?
Простіше відмовитися від куріння, якщо замінити сигарети іншим видом нікотину, наприклад: пластиром, жувальною гумкою, пастилки або інгаляціями.
Лікар може скласти індивідуальний план відмови від куріння, що враховує всі індивідуальні характеристики. Важливим моментом у відмові від нікотину є наявність відволікаючих маневрів: наприклад, пожувати скибочка сухофрукта або жуйку в той час, коли може захотітися покурити. Можна піти почистити зуби. Важливо бути постійно зайнятим. З будинку слід викинути все, що нагадує про куріння: трубки, попільнички та запальнички. Потрібно повідомити всім своїм приятелям про те, що збираєшся кидати курити і попросити їхньої допомоги.
На жаль, у який кинув палити ймовірність розвитку карциноми легенів значно вище, ніж у того, хто ніколи не брав у рот сигарету.

Рак матки

Профілактика сімейного ракуЦе дуже поширене захворювання серед жінок, частіше вражає у віці 40 - 60 років.
Спадкова форма карциноми тіла матки може розвинутися при мутаціях генів MSH6 і MLH1. За наявності таких мутацій ймовірність захворювання збільшується в середньому на 50%. Мутації в цих генах можуть призвести також до карциномі товстого кишечника.

Інші фактори ризику:
  • Підвищена маса тіла. Якщо вага збільшений на 10 - 25 кг, ймовірність розвитку захворювання зростає в три рази,
  • Цукровий діабет,
  • Куріння,
  • Гіпертонія,
  • Вірус папіломи людини,
  • Тривалий термін менструацій. Початок менструацій раніше 12 років і закінчення їх пізніше 50 років,
  • Нерегулярні менструації,
  • Підвищена кількість жирів в меню,
  • Вік старше 55 років,
  • Наявність раку молочних залоз або яєчників,
  • Відсутність вагітностей та пологів,
  • Пологи в ранньому віці,
  • Вживання гормональних протизаплідних засобів,
  • Наявність хронічних гінекологічних захворювань: ерозій, поліпи, лейкоплакія, ендометрит,
  • Безладні статеві зв'язки.

Що робити?
  • Нормалізувати масу тіла,
  • Не запускати діабет,
  • Відкоригувати раціон, збільшивши в ньому частку овочів і фруктів,
  • Вести здоровий спосіб життя і займатися зарядкою,
  • Вчасно народжувати не менше 2 дітей,
  • Після 30 років двічі на рік відвідувати гінеколога,
  • Не запускати гінекологічні захворювання і обов'язково їх лікувати,
  • Зменшити вплив канцерогенних факторів на організм.

Рак товстої кишки

Профілактика сімейного ракуУ розвинених країнах цей вид новоутворень виходить на перші місця за кількістю смертей і нових хворих. Піддані йому представники обох статей у віці від 50 років і старше. Найчастіше злоякісне новоутворення формується з доброякісних поліпів. Переважна кількість хворих вживає велику кількість червоного м'яса і тваринних жирів.

Всі випадки карциноми товстого кишечника ділять на сімейні та спорадичні. Сімейних випадків приблизно 15% від загального числа. Найчастіше пацієнт носить мутований ген тривалий час без будь-яких негативних наслідків. Але вплив канцерогенних факторів зовнішнього середовища провокують розвиток хвороби. Фактори зовнішнього середовища можуть викликати і мутацію здорових генів, що і буває в більшості випадків. У дев'яності роки двадцятого століття були виявлені гени, мутація яких створює сприятливі умови для розвитку карциноми товстого кишечника.

Інші фактори ризику:
  • Вік від 40 років і вище,
  • Онкологічні захворювання статевих органів (особливо у жінок),
  • Запальний процес у слизовій товстого кишечника,
  • Ракові хворі серед кровних родичів,
  • Дієта, що містить велику кількість м'яса і мала кількість клітковини.

Що робити?
Всі профілактичні методи в даному випадку діляться на первинні та вторинні.
Первинні - Виявлення і видалення факторів, що провокують захворювання і контроль над мутацією генів. Ця група методів не є ефективною і навіть більше того, практично виконати перераховані методи неможливо.
Вторинна профілактика полягає у виявленні поліпів, в майбутньому перероджуються в ракові пухлини і пухлин на такій стадії, коли їх ще можна усунути без шкоди для організму в цілому. Тому людям з сімейною історією карциноми товстого кишечника дуже рекомендується періодично проходити обстеження і усувати поліпи.
Крім цього, збільшення клітковини в раціоні за деякими даними також може знизити ймовірність захворювання.

Рак прямої кишки

Профілактика сімейного ракуТільки в США щорічно виявляється сто п'ятдесят тисяч випадків цього захворювання. Воно вражає в основному людей у віці після 50 років. Основним фактором, що привертає до розвитку захворювання є спадковий поліпоз кишечника, а також неспецифічний виразковий коліт.
Спадковий поліпозний синдром збільшує ймовірність захворювання в три - п'ять разів, а якщо не лікувати захворювання, то вже до сорока років практично в ста відсотках випадків викликає розвиток карциноми. Більшість випадків карциноми у пацієнтів у віці до п'ятдесяти років пов'язано з спадковим фактором.

Інші фактори ризику:
  • Дієта з великою кількістю м'яса,
  • Вік від 60 років,
  • Куріння збільшує ризик захворювання і смерті від нього на 35%,
  • Малорухливий спосіб життя,
  • Інфікування деякими вірусами (ВПЛ),
  • Зловживання спиртним,
  • Робота на асбестном виробництві, а також на деревообробних комбінатах,
  • Аденома товстого кишечника,
  • Імунодефіцит,
  • Рак товстого кишечника або статевих органів у минулому.

Що робити?
  • У профілактичних цілях приймати вітамін В6. За деякими даними він попереджає розвиток карциноми кишечника,
  • Вести здоровий спосіб життя і займатися зарядкою,
  • Змінити характер харчування: ввести більше риби, овочів і фруктів, зменшити частку червоного м'яса і жирів, крім цього, раціон повинен забезпечувати регулярну дефекацію,
  • Розлучитися з шкідливими звичками,
  • За деякими даними прийом вітамінів А, С, Е і групи В пов'язують канцерогени в кишечнику,
  • За наявності поліпів, геморою або виразок прямої кишки один раз на 12 місяців необхідно відвідувати проктолога.

Рак простати

Профілактика сімейного ракуКарцинома передміхурової залози забирає найбільше життів чоловіків з усіх онкологічних захворювань. Вчені підрахували, що кожен десятий з нині живих здорових чоловіків буде хворіти на рак простати і троє з цих десяти помруть саме від карциноми простати.

Статистика по карциномі передміхурової залози практично нічим не відрізняється від статистики по інших видах раку. Десять відсотків випадків обумовлене спадковістю. Серед чоловіків молодше 55 років половина має спадкову форму карциноми простати.

Ще якийсь час тому вважалося, що спадкову карциному вилікувати складніше, однак нещодавно ізраїльські вчені довели, що «сімейність» захворювання не погіршує прогноз для пацієнтів. Виліковуються вони з тим же успіхом, що й інші пацієнти. Вірогідність розвитку карциноми простати збільшується в два рази при наявності кровних родичів, що страждають цим захворюванням.

Фактори ризику по мірі значущості:
  • Вікові зміни в організмі,
  • Спадкова схильність,
  • Порушення балансу поживних речовин в раціоні (велика кількість жирної їжі, копчення, молочних продуктів, м'яса, смаженого і фаст-фуду),
  • Хронічне отруєння кадмієм,
  • Малорухливий спосіб життя,
  • Нестача вітаміну Д в раціоні за деякими даними може створювати сприятливі умови для розвитку захворювання,
  • Наявність хронічних урогенітальних інфекцій.

Що робити?
  • Вести здоровий спосіб життя,
  • Відкоригувати раціон і максимально відмовитися від перерахованих вище продуктів,
  • Займатися фізкультурою,
  • Не змінювати часто статевих партнерок,
  • Після 40 років один раз на 6 місяців відвідувати уролога,
  • Після консультації з лікарем приймати курси вітаміну Д.

Рекомендації з харчування для запобігання карциноми простати:
1. Жиру в раціоні має бути не більше 20% за поживністю.
2. Вживати їжу, багату на вітамін Е або приймати його у вигляді добавки по 800 МО на добу.
3. Вживати в їжу соєві продукти або соєвий порошок. Речовини, що знаходяться в сої, пригнічують ріст злоякісних пухлин.
4. Вживати в їжу селен у вигляді біологічно активної добавки або вживати їжу, багату селеном.
5. Є помідори, що пройшли термічну обробку. У них високий вміст речовини лікопіну, що допомагає запобігти онкологічні захворювання.

Рак шкіри

Профілактика сімейного ракуДо раку шкіри може бути спадкова схильність. Учені з Австралії нещодавно провели масштабне дослідження за участю близнюків, що доводить, що у людей, чиї кревні рідні хворі на рак шкіри, шанс захворіти вище, ніж у середньому по популяції.
Американські дослідники з Каліфорнії пішли ще далі і виявили, що більшого ризику піддаються ті люди, у рідних яких злоякісне новоутворення з'явилося на відкритій ділянці тіла: кистях рук, обличчі.
Обережність слід дотримуватися і в тому випадку, якщо в сім'ї є множинні випадки альбінізму або пігментальной ксеродерми.

Інші фактори ризику:
  • Частий контакт з миш'яком, нікотином, поліциклічні ароматичні вуглеводні (виділяються при спалюванні різних відходів),
  • Інфікування ВПЛ,
  • Рясне опромінення ультрафіолетом,
  • Часті термічні опіки,
  • Травматизація шкіри в одних і тих же місцях, в тому числі пов'язана з наявністю шкірних захворювань.

Що робити?
  • Захищати шкіру від ультрафіолету,
  • Захищати очі, надягаючи сонцезахисні окуляри,
  • Лікувати всі хронічні захворювання, у тому числі дерматологічні,
  • Ретельно вибирати косметику (враховуючи можливість присутності в ній отруйних речовин),
  • За наявності на тілі родимок і родимих плям обов'язково показатися лікарю з метою виявлення потенційно небезпечних і схильних до малігнізації.

Рак гортані

Профілактика сімейного ракуЦим захворюванням чоловіки хворіють в дев'ять разів частіше за жінок. Більшість пацієнтів з таким діагнозом - це чоловіки віком від 40 до 70 років. Найчастіше вражаються верхні відділи гортані. Незважаючи на те, що відомостей про спадкової схильності до даного виду захворювання дуже мало, лікарі не виключають її можливості.

Фактори ризику:
  • Тривале куріння. Особливо схильні до цього виду раку чоловіки, що палять трубки. Це пов'язано з тим, що в сигарети йде світлий тютюн, що виділяє дим, проникає в найвіддаленіші і дрібні бронхіоли, тому від сигарет скоріше може розвинутися карцинома легенів. А ось люльковий тютюн не володіє такою проникаючою здатністю, і більшість смол осідає в порожнині рота і в горлі,
  • Зловживання спиртним,
  • Спадкова схильність,
  • Вірус папіломи людини,
  • Наявність лейкоплакії, пахідермії, кіст гортанних шлуночків, а також хронічних вогнищ запалення,
  • Брак вітамінно-мінеральних речовин в раціоні,
  • Рефлюкс-езофагіт,
  • Часте вдихання металевого пилу, радіоактивного пилу, хімічних реагентів,
  • Належність до негроїдної раси,
  • Наявність злоякісної пухлини в анамнезі.

Що робити?
  • Відмова від куріння,
  • Відмова від вживання спиртного,
  • При роботі на шкідливих виробництвах проходити обстеження періодично,
  • Переїхати жити з міста в село (жителі сільської місцевості рідше страждають цією недугою).

Рак печінки

Профілактика сімейного ракуБільше схильні до цього захворювання представники сильної статі. На чотирьох хворих чоловіків припадає одна жінка. Причому первинна злоякісна пухлина печінки становить не більше одного відсотка від усіх випадків. У більшості ж випадків це метастази з інших органів або переродження органу на тлі цирозу (в 90% випадків).
Спадкова схильність до даного захворювання не викликає сумніву. Відомо, що ряд спадкових захворювань, наприклад, гемохроматоз, є хорошою базою для злоякісного переродження печінки. Тому за наявності сімейного гемохроматоза необхідно обстежити всіх новонароджених на наявність цього захворювання.

Інші фактори ризику:
  • Паразитарні захворювання (опісторхоз, амебіаз та інші),
  • Вірусні інфекції, особливо гепатит В,
  • Алкогольний цироз,
  • Вплив токсинів, що виділяються грибами-аспергіллама (афлатоксини),
  • Вплив миш'яку.

Що робити?
  • Вакцинуватися від гепатиту В,
  • Періодично проходити дегельмінтизацію,
  • Не пити спиртне,
  • Зменшити контакт з хімічними отрутами,
  • Лікувати спадкові захворювання, що сприяють розвитку карциноми печінки. Наприклад, при гемохроматозе рекомендується зменшити вміст заліза в раціоні і за показаннями лікаря робити кровопускання.

Рак крові

Профілактика сімейного ракуГемобластоз найчастіше виявляється у дітей трьох - чотирьох років і у людей похилого віку. Гемобластози бувають гострими і хронічними, причому хронічні форми частіше розвиваються саме у зв'язку з генетичною схильністю. Вона збільшує ймовірність розвитку захворювання в три - чотири рази.

Фактори, що провокують гемобластози:
  • Генетична схильність,
  • Вплив вірусів на клітини крові,
  • Вплив радіації,
  • Вплив канцерогенних хімічних речовин (несприятлива екологія),
  • Імунодефіцит,
  • Стрес.

На сьогоднішній день існують аналізи крові, за якими лікар визначає спадкове чи захворювання крові або родичам можна не турбуватися.

Специфічних методів профілактики лейкозів немає. Однак, людям, у яких є кровні родичі, які страждають цим захворюванням, слід періодично проходити огляд у гематолога і знати ознаки цього захворювання, щоб вчасно його виявити. При своєчасному початку лікування прогноз його непоганий. Добре лікується лейкоз і у дітей.

Консультація гематолога може знадобитися, якщо на особу такі симптоми:
  • Збліднення шкірних покривів,
  • Слабкість, млявість і падіння працездатності,
  • Зменшення маси тіла,
  • Байдужість до їжі,
  • Кровоточивість ясен, схильність до синців.

Рак стравоходу

Профілактика сімейного ракуЗ усіх захворювань рак вражає стравохід найчастіше. Зі ста тисяч жителів хворіють їм у середньому 8 осіб. Причому більш схильні до захворювання представники сильної статі. У них ймовірність захворіти в 2 - 3 рази вище. Небезпека захворювання полягає в тому, що на ранніх стадіях пухлини дають метастази. А ось симптоми захворювання відсутні доти, поки пухлина не починає перекривати половину або дві третини внутрішнього діаметра стравоходу і заважати заковтування їжі.
Саме тому людям з сімейними випадками раку стравоходу слід вчасно проходити обстеження. Це дозволить виявити захворювання на ранніх стадіях і вчасно купірувати його.

Фактори ризику:
  • Вік від 50 років,
  • Спадковість,
  • Прихильність до занадто гарячої, холодної, гострої, маринованої і жорсткої їжі,
  • Зловживання спиртним,
  • Куріння і жування тютюну,
  • Хронічні процеси: пептичні виразки, опіки, кардіоспазм, рефлюкс-езофагіт, дивертикулез.

До розвитку захворювання можуть призвести також інші спадкові захворювання, наприклад, кератодермія. При цьому захворюванні порушується поділ клітин плоского епітелію, що покриває зсередини стравохід, і створюються сприятливі умови для малігнізації тканин. Кератодермія збільшує ймовірність злоякісного новоутворення стравоходу в десятки разів.

Що робити?
  • Відмовитися від куріння,
  • Відмовитися від спиртного,
  • Зменшити частку їжі, травмуючої слизову стравоходу,
  • Збільшити частку свіжих фруктів і овочів в раціоні,
  • За наявності передракових станів стати на облік у лікаря і своєчасно проходити обстеження і лікування.

Профілактика травами

1. Хвоща польового 15 гр., Споришу 8 гр., Кропиви 10 гр., Звіробою 6 гр. Все добре перемішати і чайну ложку трав заварити 150 мл окропу. Потримати 10 хвилин, пропустити через сито. Використане сировину заварити 300 мл окропу і тримати на вогні 10 хвилин, після чого зцідити і змішати з першим настоєм. Пити по 150 мл тричі на добу перед їдою протягом 3 тижнів.
2. Свіже листя червоної герані дрібно нарізати, 1 столової ложки сировини залити 150 мл окропу, потримати 10 хвилин. Вжити за добу потроху.
3. Взяти однакову кількість омели, ромашки, чистотілу і катарантуса рожевого, перемішати. 1 ст. л. сировини залити склянкою окропу. Дати настоятися, пити по чверть склянки за 60 хвилин до їжі. Цей збір слід чергувати з таким: календула, деревій, Мар'їна корінь, корінь кульбаби і бадану, квіти зніту. Готувати так само, як попередній. Пити: вранці перший, в обід другий і так чергувати.
4. Змішати однакові кількості квітів гречки, огіркової трави, Репешко, медунки і ярутки. 2 столових ложки збору заварити 300 мл окропу, поставити на вогонь до кипіння, потримати 10 хвилин на малому спеці. Вистояти 2 години і пропустити через сито. Вжити за день, розділивши на три - чотири рівні порції. Вживати перед трапезою.
5. Дрібно нарізати однакову кількість ягід шипшини, плодів дикої яблуні та груші, бузини, барбарису, глоду, вузьколистого лоха. Робити відвар також як зазначено в № 4.
6. Змішати 2 частини порошку з кореня цикорію і по одній частині гравілату міського та ягід китайського лимонника. Готувати і вживати за рецептом № 4.
7. Дрібно нарізати по одній частині кореня лопуха, кропиви, пирію, медунки і насіння великого подорожника, дві частини обліпихи. Робити і приймати як у № 4.
8. Іван-чаю 10 гр. заварити 200 мл окропу, тримати на малому спеці чверть години і залишити ще на годину. Процідити і пити по одній столовій ложці тричі на добу. Можна заварювати замість чаю.
9. 20 гр. сухий череди залити 200 мл води кімнатної температури, нагріти до кипіння, залишити на 60 хвилин настоятися. Вживати по 1 ст. л. тричі на добу.
10. 1 ч. л. сухий материнки залити 200 мл окропу, потримати двадцять хвилин, процідити. Вживати по 100 мл тричі - чотири рази на добу за двадцять хвилин до трапези. Заборонено під час вагітності.
11. Спиртової настоянки календули по 15 - 20 крапель тричі на добу пити, розвести невеликою кількістю води. Можна зробити водний настій: 10 гр. сухої сировини заварити 100 мл окропу, тримати в термосі 2 години. Вживати по столовій ложці два або три рази на день.
12. 1 ст.л. трави і квітів мати-й-мачухи заварити 200 мл окропу, потримати півгодини. Вживати по 1 ст.л. чотири - п'ять разів на добу. Вживати по половині склянки двічі - чотири рази на добу.
13. Шкарлупки від кедрових горішків залити горілкою, щоб були покриті, закупорити і витримати в коморі 10 діб. Пити по 1 чайній ложці тричі на добу.
14. Взяти в рівних частинах: березовий лист, омелу, чебрець, буквицу, пижмо, дурнішнік, корінь солодки, суничний лист, ромашку, татарник, шипшина, аронию, чистотіл, ожину, звіробій, материнку, смородиновий лист, м'яту, мелісу, овес, льон , спориш, бузину, кропиву, хвощ, родіолу рожеву, квасолеві стручки, аралію, салеп, сабельник, маралів корінь, лимонник і кірказон. Все подрібнити і добре перемішати. 2 ст.л. збору заварити 400 мл окропу, потримати на малому вогні до закипання і ще 3 хвилини. Залишити на 60 хвилин, пропустити через сито і пити по 100 мл чотири рази на день натщесерце.

Продукти харчування

Морква
Бета-каротин, що входить до її складу попереджає рак гортані, легенів, кишечника, грудей і простати. Крім цього, у складі моркви присутній фалкарінол - пестицид натурального походження, пригнічує розвиток злоякісних пухлин. Корисна як в цілісному вигляді, так і у вигляді соків. Для профілактики достатньо однієї середнього розміру морквини на добу.

Яблука
Абсолютно точно відомо, що щоденне поїдання яблук зменшує ймовірність розвитку раку кишечника. У яблуках присутній речовина антоціан. Кількості антоциана, відповідне його змісту в трьох плодах, достатньо для зменшення ризику розвитку раку молочної залози на 38%. Крім цього, яблука багаті вітаміном С - сильним антиоксидантом.

Чорниця
У складі цих ягід присутній сильний антиоксидант птеростільбен, застережливий злоякісні пухлини кишечника. Присутність цієї речовини в раціоні на 58% знижує ймовірність розвитку захворювання. Досить буде жмені ягід чорниці в день.

Цибуля
У цибулі високо зміст біофлавоноїдів - речовин, що пригнічують вільні радикали. Чим «зліше» цибулю, тим ефективніше його вживання.

Авокадо
Це джерело антиоксидантів, що попереджають руйнування клітин вільними радикалами. Крім цього, авокадо містить бета-каротин і калій.

Капуста
Цей овоч попереджає розвиток раку кишечника і грудей. У ньому присутній речовина фолат, яке благотворно впливає на стан клітин кишечника. А для запобігання раку грудей слід вживати в їжу різні види капусти, містять різні види антиоксидантів. Комбінація цих антиоксидантів серед фахівців називається 13С. Комбінація настільки ефективна, що її застосовують не тільки для профілактики, але і для лікування онкологічних захворювань в поєднанні з хіміотерапією. Звичайно, для лікування необхідна доза антиоксидантів, що міститься в декількох качанах капусти. Однак в якості профілактики навіть тарілка салату на день буде корисною.

Брокколі
У ній багато глюкозинолатів - речовин, донедавна вважалися токсинами. Сьогодні дієтологи стверджують, що ці речовини пригнічують ракові клітини і підсилюють роботу імунітету проти хвороботворних агентів.
На думку американських і французьких учених трьох - чотирьох порцій брокколі на тиждень буде достатньо для профілактики. Найкориснішим способом приготування броколі є варіння на пару. При покупці краще звернути увагу на голівки більш м'які. У них вміст активних компонентів вище.

Кресс-салат
У цьому салаті високий рівень бета-каротину і лютеїну - речовин, активно попереджувальних озлокачествление клітин. Просто незамінний продукт для курців. У добу досить 90 грамів крес-салату.

Перець чилі
Капсаїцин, що входить до нього, попереджає озлокачествление клітин і руйнує мітохондрії вже існуючих злоякісних клітин. Але у великих кількостях може сам спровокувати злоякісні пухлини стравоходу і кишечника.

Томати
У томатах міститься речовина лікопін - один з найсильніших антиоксидантів, який зменшує ймовірність розвитку пухлин легенів, сечового міхура, грудей, кишечника і простати, пов'язуючи вільні радикали. У томатах високий рівень аскорбінової кислоти. Дуже ефективна комбінація капусти брокколі та томатів для профілактики і лікування онкологічних захворювань. Найефективніша доза лікопіну складає всього 22 міліграма, тобто 2 чайні ложки томатної пасти на добу. Сильніше дію лікопіну, що пройшов термічну обробку.

Часник
Пригнічує активність канцерогенів і попереджає їх проникнення в клітини організму. Навіть при існуючій пухлини гальмує її розвиток. Часник корисний як у вигляді добавки до їжі, так і у вигляді спиртових настоїв.

Зелений чай
Попереджає розвиток раку стравоходу, шкіри, кишечника, підшлункової, шлунка, сечового міхура, грудей і простати. У складі зеленого чаю присутні поліфеноли, які є сильними антиоксидантами. За деякими даними поліфеноли погіршують кровопостачання змінених клітин. Крім цього, зелений чай пригнічує синтез особливого виду білка, необхідного для ракових клітин. Для профілактики варто вживати не менше 5 чашок чаю на добу.

Розмарин
Корисний для профілактики раку молочної залози. Розмарин дуже ефективний у вигляді свіжої приправи до страв, салатів.

Морські водорості
Включають в себе вітамін В12, бета-каротин, хлорофіл, жирні кислоти, які попереджають розвиток раку грудей.

Куркума
Впливає не безпосередньо на злоякісні клітини, а на механізми, що приводять до їх появи. Зокрема пригнічує виробництво ферментів, що беруть участь у запаленні кишечника.

Препарати

Лікарі не радять займатися самостійним «призначенням» собі лікарських засобів для профілактики раку. Але у деяких препаратів дійсно в якості побічного ефекту є і здатність пригнічувати розвиток ракових клітин.

1. Аспірин. За деякими відомостями зменшує ймовірність розвитку раку легенів, грудей, шлунка, кишечника.
2. Ібупрофен, суліндак, піроксикам. Зменшує ймовірність розвитку раку товстої кишки.
3. Препарати кальцію (глюконат кальцію, гліцерофосфат кальцію, карбонат кальцію, лактат кальцію, хлорид кальцію) попереджають посилений ріст клітин слизової кишечника, тому профилактируют поліпи і злоякісні новоутворення.
4. Проскар (фінастерід) - Використовується для лікування аденоми і раку простати, його можна застосовувати і для профілактики.
5. Статини - Препарати, що зменшують кількість холестерину в крові. За даними американських вчених у жінок в період постменопаузи зменшують ймовірність розвитку карциноми молочної залози, якщо приймати їх досить довго (більше 5 років).
6. Вітаміни С, Е, А, Д, В6, В3.

Так як всі перераховані вище препарати (крім вітамінів) Мають і побічні ефекти, не слід приймати їх без консультації з лікарем.
{/LikeAndRead}