Печія і причини її виникнення

Печія і причини її виникненняНа сьогоднішній день відомо, що близько шістдесяти відсотків усього населення страждають від печії. Можна сказати навіть більше, а саме те, що хоча б раз в житті з ці неприємним відчуттям стикається кожна людина. Саме тому про печію знає кожен. Однак, незважаючи на частоту даної патології, серйозно ніхто не поспішає з нею боротися. У свою чергу Ви повинні знати, що печія являє собою не просто неприємне відчуття, вона є захворюванням. Медична термінологія іменує її «гастроезофагеальної рефлюксної хворобою», яка вказує на якийсь збій роботи стравоходу. У даній статті медколлегія tiensmed.ru допоможе Вам дізнатися деякі подробиці щодо печії і причин її виникнення.

Печія являє собою відчуття печіння, яке піднімається з надчеревній області до горла, весь цей час, супроводжуючись гірким присмаком у роті. Практично завжди печія стає результатом переїдання, надмірного фізичного навантаження, нахилу тіла або його горизонтального положення. Час тривалості нападу печії може тривати від декількох хвилин до декількох годин.

Під час прийому їжі їжа просувається по трубці іменованої стравоходом, яка досягає в довжину до десяти дюймів. Для того щоб потрапити в шлунок, їжа просто зобов'язана пройти через отвір між стравоходом і, власне, шлунком. У медицині даний отвір називається сфінктером і виконує функцію воріт, які відкривають шлях в область шлунка.

Зазвичай даний отвір закривається в той же момент, як тільки їжа потрапляє в стравохід. У разі якщо сфінктер не закривається, як передбачено, в стравохід потрапляє кислота. Дане явище носить назву рефлюксу. Шлункова кислота у свою чергу найчастіше призводить до подразнення слизової стравоходу, а, отже, і до виникнення печії.

Тепер зупинимося більш детально на причинах виникнення печії. Можливо, якщо Ви будете знати, що саме провокує дане відчуття, Ви зможете його уникнути. Отже, причинами печії можуть стати - вагітність, незручна і тісний одяг, яка чинить тиск на шлунок, стрес, а також певна їжа. Дані причини не тільки провокують печію, але і погіршують її симптоми. Посилити печію можуть куріння, кава, алкоголь, цитрусові, помідори, шоколад, жирна і гостра їжа, цибуля, збільшена маса тіла, а також деякі лікарські препарати типу аспірину або ібупрофену.

Запам'ятайте, якщо напади печії дають про себе знати зрідка, тоді причин для занепокоєння немає. У разі ж якщо дані напади виникають практично щодня, тоді є ймовірність того, що у Вас може розвинутися езофагіт, тобто запалення внутрішньої слизової оболонки стравоходу.
{LikeAndRead} Загострення езофагіту призводить до суживанию стравоходу, що може спровокувати кровотечу або больові відчуття в момент ковтання їжі. Плюс до всього постійні напади печії можуть сигналізувати про наявність гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, про запальний процес слизової оболонки шлунка, про грижу стравохідного отвору діафрагми або про виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Ви повинні знати, що якщо Ви хочете позбутися печії, Вам потрібно, насамперед, змінити Ваш спосіб життя. Не варто переїдати, їсти треба повільно, добре пережовуючи. Останній прийом їжі повинен бути як мінімум за два - три години до відходу до сну. Якщо Ви страждаєте від надмірної ваги, тоді постарайтеся схуднути. Не варто носити тісний одяг і нервувати. Підніміть узголів'я ліжка хоча б на десять сантиметрів і не споживайте продукти з надмірною кількістю білків і жирів. Відмовтеся від лікарських препаратів, які можливо провокують появу печії, і обов'язково покажіться лікаря-гастроентеролога.

Варто відзначити, що для поліпшення роботи травного тракту багато людей вдаються до допомоги всіляких, створених спеціально для цього БАД (біологічно активних добавок). Саме тому, дотримуйтесь всім перерахованим вище правилам і будьте здорові!{/LikeAndRead}