Про газоутворенні

Нд про газоутворенніЗміст
  1. Загальні положення

  2. Причини

  3. Механізми надмірного газоутворення

  4. Типи метеоризму

  5. Продукти, що викликають здуття

  6. Варіанти прояви

  7. Основні симптоми

  8. Діагностика

  9. Лікування

  10. Фармакологічні препарати

  11. Народне лікування

  12. Профілактика


Загальні положення

Газоутворення являє собою нормальний фізіологічний процес, що відбувається в кишечнику. Лише патологічні зміни і неправильний раціон харчування можуть призвести до підвищеного утворення газів, який доставляє дискомфорт. Отже, розглянемо картину нормального процесу газоутворення.

У будь-якої людини в шлунково-кишковому тракті утворюються гази внаслідок заковтування повітря, тоді як в кишечнику вони з'являються в результаті життєдіяльності безлічі мікроорганізмів. Зазвичай? гази безпосередньо з травної системи виводяться за допомогою відрижки, видаляються через пряму кишку або всмоктуються в кровотік.

Слід зазначити, що приблизно 70% газів, що містяться в шлунково-кишковому тракті (або ШКТ), Це заковтує повітря. Встановлено, що при кожному ковтанні в шлунок потрапляє приблизно 2 - 3 мл повітря, при цьому основна його частина йде в кишечник, тоді як менша частина виходить через «відрижкуповітрям». Таким чином, збільшену кількість газу спостерігається у випадках, коли ведуться розмови під час прийому їжі, при поспішному прийомі їжі, при жуванні жувальної гумки або питво через трубочку. Крім того, сухість в ротовій порожнині або ж підвищене виділення слини теж можуть спровокувати збільшене газоутворення.

Кишкові гази - це з'єднання вуглекислого газу з киснем, азотом, воднем і невеликою кількістю метану. При цьому перераховані гази не володіють запахом. Але все ж, часто «відрижка повітрям» має неприємний запах.
Чому? Вся справа в сірковмісних речовинах, які в досить малій кількості утворюються бактеріями, які населяють товстий кишечник людини.

І хоча газоутворення - цілком звичайний і нормальний процес, при його збільшенні або розладі механізмів видалення з'являються дуже неприємні симптоми. Розуміння тих причин, через які відбувається здуття живота, допомагає виявити оптимальні шляхи вирішення цього неприємного стану.

Причини

Нд про газоутворенніІснує два основних джерела підвищеного газоутворення: повітря, що проковтнуло і гази кишечника. Розглянемо докладніше кожну з цих причин.

Проглинула повітря - це гази, що утворилися в результаті функціонування нормальної мікрофлори кишечника (простіше кажучи, товстої кишки).

Саме заковтування повітря є основною причиною здуття шлунка. Звичайно, будь-яка людина заковтує невелика кількість повітря при вживанні їжі або рідини.
{LikeAndRead}
Але існують процеси, при яких відбувається надмірне проковтування повітря:
  • Поспішний прийом їжі або рідини.
  • Жування жуйки.
  • Куріння.
  • Вживання газованих напоїв.
  • Протягування повітря через щілини між зубами.

У цих випадках спостерігається наступна картина: основна частина газів буде видалена з відрижкою, тоді як кількість, що залишилася піде у тонкий кишечник, а, отже, частково всмокчеться в кровотік. Та частина, що не всмокталася в тонкому кишечнику, потрапляє в товсту кишку, після чого виділяється назовні.

Поговоримо про гази кишечника. І почнемо з того, що, еволюціонуючи, людині не вдалося пристосуватися до перетравлювання певних вуглеводів, серед яких лігнін і целюлоза, пектини і хітин. Дані речовини складають основу утворюються в організмі людини калових мас. Так, просуваючись по шлунку і кишечнику, частина з них при попаданні в товстий кишечник стає «жертвою» мікроорганізмів. Саме наслідком перетравлення мікробами вуглеводів і стає газоутворення.

До того ж мікрофлорою кишечника розщеплюються і багато інших залишки їжі, що потрапляють у товстий кишечник (наприклад, білки і жири). В основі своїй в кишечнику утворюються водень і вуглекислий газ. При цьому гази виділяються безпосередньо через пряму кишку (лише невелика їх кількість всмоктується прямо в кровотік).

Не варто забувати і про те, що величезне значення відіграють індивідуальні особливості кожної людини, з цієї причини один і той же продукт може абсолютно по-різному впливати на різних людей: так, у одних газоутворення може посилюватися, а в інших ні.

Механізми надмірного газоутворення

На сьогоднішній день існує декілька основоположних механізмів підвищення газоутворення, що може призвести до метеоризму (здуття живота, пов'язаного із збільшенням газоутворення в кишечнику).

Вживання в їжу продуктів, які призводять до підвищеного газоутворення.
Наведемо перелік таких продуктів:
  • бобові,
  • яблука,
  • капуста,
  • баранина,
  • чорний хліб,
  • квас і газовані напої,
  • пиво.

Порушення травлення теж може спровокувати підвищене газоутворення. До цього механізму можна віднести недостатність травних ферментів, а також всілякі проблеми зі всмоктуванням. Так, чи не переварені продукти приводять в активний стан мікроорганізми, при розщепленні якими продуктів відбувається виділення великої кількості газу.

Не можна не сказати і про порушення бактеріального складу (або біоценоз) Кишечнику, що є досить частою причиною здуття живота. Таким чином, надлишок мікроорганізмів, а також переважання флори, яка в нормі в кишечнику не міститься, призводить до посилення процесів бродіння і гниття.

Нарешті, поговоримо про порушення моторики (або рухової функції) Кишечника. Внаслідок тривалого перебування продуктів розпаду в кишечнику істотно збільшується вироблення газу.

Даний процес спостерігається:
  • При аномаліях розвитку кишечника.
  • Після операцій на шлунково-кишковому тракті.
  • При синдромі роздратованого кишечника.
  • При дії певних лікарських препаратів.
  • При вагітності.

Крім того, різні механічні перешкоди, що зустрічаються в кишечнику, також ведуть до утворення і розвитку метеоризму (мова йде про пухлини, поліпи, спайки). Підвищення газоутворення може бути викликане порушенням кровообігу в кишечнику, не кажучи вже про психогенні чинники.

Типи метеоризму

1. Аліментарний метеоризм, що виникає через вживання продуктів, при перетравлюванні яких спостерігається підвищене виділення газів в кишці.

2. Дігестівний (травний) Метеоризм - наслідок порушень наступних процесів травлення:
  • ферментативної недостатності,
  • розлади всмоктування,
  • порушень нормальної циркуляції жовчних кислот.

3. Дисбиотический метеоризм, що розвивається через порушення складу мікрофлори, що, у свою чергу, тягне розщеплення продуктів і виділення великої кількості газів, що мають неприємний запах.

4. Механічний метеоризм, який є наслідком всіляких механічних порушень так званої евакуаторної функції ШКТ.

5. Динамічний метеоризм, що виникає внаслідок порушень рухової функції кишечника. Цікавий той факт, що при такому типі газоутворення ні збільшеної кількості газу, ні зміненого газового складу не спостерігається, при цьому транзит газів по кишечнику істотно уповільнений.

Причини динамічного метеоризму:
  • парез кишечника,
  • інтоксикація,
  • перитоніт,
  • синдром подразненого кишечника,
  • аномалії будови або положення товстої кишки,
  • спазм гладкої мускулатури за різних нервових розладів і емоційних перевантажень.

6. Циркуляторний метеоризм - наслідок порушення освіти і всмоктування газів.

7. Висотний метеоризм утворюється при зменшенні атмосферного тиску. Справа в тому, що в процесі підняття на висоту гази будуть розширюватися, а тиск їх збільшуватися.

Висновок: фактори підвищеного газоутворення в кишечнику дуже різноманітні, при цьому найчастіше одночасно діє не один механізм, а декілька.

Продукти, що викликають здуття

Збільшене газоутворення спостерігається при вживанні продуктів, які містять вуглеводи, тоді як жири і білки набагато менше впливають на цей процес. До вуглеводів належать: рафіноза, лактоза, а також фруктоза і сорбітол.

Рафіноза - вуглевод, що міститься в бобових культурах, в гарбузі, брокколі, брюссельській капусті, а також спаржі, артишоках і багатьох інших овочах.

Лактоза являє собою натуральний дисахарид, який присутній в молоці і містять його компонентах: морозиві, хлібі, сухих сніданках, салатних приправах, сухому молоці.

Фруктоза - це вуглевод, що міститься в багатьох фруктах і овочах. Крім того, його використовують при виготовленні безалкогольних напоїв і соків. Фруктоза застосовується повсюдно і в якості наповнювача в різних лікарських препаратах.

Сорбітол - вуглевод, що зустрічається в овочевих і фруктових культурах. Він широко застосовується для підсолоджування всіляких дієтичних продуктів, що не містять цукру.

Провокує газоутворення і крохмаль, який міститься в більшості вживаних слов'янами продуктів (картопля, кукурудза, горох і пшениця). Єдиним продуктом, що не призводить до здуття живота і збільшеному газоутворення, є рис.

Поговоримо про харчових волокнах, присутніх майже у всіх продуктах. Волокна ці можуть бути розчинними і нерозчинними. Так, розчинні харчові волокна (або пектини) У воді розбухають, утворюючи схожу на гель масу. Такі волокна містяться у вівсі і бобах, в горосі і багатьох фруктах. Вони потрапляють у товстий кишечник у незміненому стані, де процесі розщеплення і утворюється газ. У свою чергу, нерозчинні волокна долають шлях через ШКТ практично без змін, а тому і не тягнуть за собою значне газоутворення.

Варіанти прояви

Нд про газоутворенніКлінічні прояви газоутворення:
  • біль у животі,
  • здуття і бурчання в черевній порожнині,
  • часта відрижка,
  • неприємний запах випускаються газів,
  • діарея або запор,
  • нудота,
  • розвиток своєрідного психоневрозу,
  • відчуття печіння в серці,
  • прискорене серцебиття,
  • перебої серцевого ритму,
  • безсоння,
  • розлади настрою,
  • загальне нездужання.

Слід зазначити, що виражена симптоматика далеко не завжди залежить від обсягу «надлишкових газів». Так, у багатьох людей при введенні газу в кишечник (одного літра на годину) Спостерігається мінімальна кількість наведених симптомів. При цьому люди, що мають які-небудь захворювання кишечника, часто взагалі не переносять набагато менший вміст газу. Таким чином, можна зробити висновок про те, що клінічна картина газоутворення обумовлена, по-перше, біохімічної складової (а саме неправильною організацією процесів утворення газів і їх виведення), По-друге, підвищеною чутливістю кишечника, що пов'язано з функціональними порушеннями скорочувальної активності.

Відповідно до клінічних спостереженнями, підвищене газоутворення може виникати внаслідок емоційних розладів. Найчастіше такого роду метеоризм діагностується у хворих, які по своїй натурі пасивні, не здатні до конфронтації, не відрізняються достатньою наполегливістю при досягненні поставлених цілей, а, отже, володіють певними труднощами в питаннях стримування гніву і невдоволення. У таких пацієнтів може сформуватися уникає тип поведінки, що приводить до конфліктів вдома і на роботі.

На сьогоднішній день виділяють два основних види прояви метеоризму. Розглянемо кожен із них докладніше.

Варіант перший
Основні ознаки газоутворення:
  • відчуття перенаповнення шлунка та його значного збільшення через здуття кишечника,
  • неможливість відходження газів внаслідок спастичної дискінезії.

Полегшення загального стану хворого настає найчастіше після дефекації або відходження газів, при цьому найбільш яскраво симптоми виражені в другій половині дня, коли активність травних процесів досягає свого апогею.

Одним з видів даного варіанту газоутворення є локальний метеоризм, при якому гази концентруються в певній ділянці кишечника. Його ознаки, поєднуючись з певними типами болю, можуть спровокувати розвиток характерних клінічних картин, властивих наступним синдромам: селезінкової вигину, а також печінкового кута і сліпої кишки. Поговоримо про кожного з синдромів.

Синдром селезінкової вигину
Цей синдром зустрічається частіше за інших, причому для його освіти необхідні певні анатомічні передумови: так, лівий вигин ободової кишки повинен знаходитися високо під діафрагмою, фіксуючись перитонеальними складками і утворюючи гострий кут. Саме цей кут може виступати в ролі пастки, призначеної для накопичення газу і хімусу (рідкого або ж напіврідкого вмісту шлунка або кишечника).

Причини розвитку синдрому:
  • порушення постави,
  • носіння занадто тісного одягу.

Цей синдром небезпечний тим, що при затримці газу, що приводить до здуття живота, хворий відчуває не тільки перенаповнення, але і достатньо сильний тиск у лівій частині грудної клітини. При цьому хворі асоціюють подібні симптоми зі стенокардією. Правильно діагностувати захворювання можна на підставі даних, отриманих при фізикальному обстеженні. Крім того, при підвищеному газоутворення болю йдуть після дефекації, а також після відходження газів. Допоможе при діагностиці та рентгенологічне дослідження, в ході якого відзначається скупчення газів у зоні лівого вигину кишки. Головне - не займатися самолікуванням.

Синдром печінкового кута
Даний синдром з'являється при скупченні газу в саме печінковому вигині кишки. Таким чином, кишка защемляється між печінкою хворого і діафрагмою. Треба сказати, що з клінічної картині синдром печінкового кута схожий з патологією жовчних шляхів. Пацієнти часто скаржаться на відчуття повноти або тиску, що спостерігається в правому підребер'ї, причому біль поширюється після закінчення якогось часу в надчеревну область, в грудну клітку, в праве підребер'я, віддаючи в плече і в область спини.

Синдром сліпої кишки
Цей синдром характерний для пацієнтів, у яких спостерігається підвищена рухливість сліпої кишки.

Симптоми:
  • відчуття повноти,
  • болі в правої клубової зоні.

У ряді випадків масаж в зоні проекції сліпої кишки призводить до відходженню газів, викликаючи полегшення, з цієї причини деякі хворі самостійно масажують живіт.

Варіант другий
Для цього варіанту характерні такі ознаки:
  • постійне бурхливий відходження газів,
  • наявність запаху,
  • незначно виражений больовий синдром,
  • бурчання і переливання в області живота, яке чує і сам пацієнтом, і оточуючі його люди.

Загальне газоутворення зустрічається під час скупчення газів безпосередньо в тонкій кишці, тоді як бічне - при скупченні газів вже в товстій кишці. Слід зазначити, що кишкові шуми в такому випадку можуть бути як посилені, так і ослаблені, а можуть і зовсім відсутні (все залежить від причин походження здуття). У процесі пальпації (при обстеженні хворого за допомогою пальців) Промацують сліпа кишка може свідчити про локалізацію патологічного процесу; при цьому спавшаяся сліпа кишка говорить про тонкокишковій ілеусом (звуженні або закритті просвіту кишки, що викликає непрохідність кишечника).

Підвищене газоутворення діагностується за допомогою проведення оглядової рентгенограми черевної порожнини.

Ознаки:
  • висока ступінь пневматізаціі (наявності заповнених повітрям порожнин) Не тільки шлунка, але і товстої кишки,
  • досить високе розташування діафрагми, особливо лівого купола.

Кількість газів вимірюється за допомогою плетизмографии - методу, в основі якого лежить вдування в кишечник аргону.

Так як симптом надмірного газоутворення досить неспеціфічен і може поєднуватися з різними функціональними і органічними хворобами ШКТ, саме ретельне вивчення анамнезу, грамотне виявлення особливостей харчового раціону вкрай важливі для затвердження програми подальшого обстеження і ходу лікування. Молодим пацієнтам, які не мають скарг на інші захворювання і не втрачають вагу, можна не переживати про серйозні органічні відхилення. Літні люди, симптоми у яких відрізняються прогресуючим характером, повинні пройти грунтовне дослідження з метою виключення онкологічних патологій і багатьох інших захворювань.

Основні симптоми

Нд про газоутворенніДо основних симптомів підвищеного газоутворення відносяться:
  • відрижка,
  • підвищене газовиділення (флатуленція),
  • здуття живота (метеоризм), Що супроводжується бурчанням і кишковими коліками,
  • болі в животі.

Але при високому освіті газів не у кожного проявляються такі ознаки. Все залежить, насамперед, від числа утворюються газів, а також кількості жирних кислот, всмоктуваних з кишечника. Не останню роль відіграє індивідуальна чутливість товстої кишки до підвищеного газоутворення. У випадках, коли здуття виникає дуже часто, при цьому симптоми яскраво виражені, необхідно негайно звернутися до лікаря, щоб виключити серйозні порушення і вчасно діагностувати захворювання.

Відрижка
Відрижка під час або після закінчення вживання їжі не є незвичайним процесом, оскільки сприяє видаленню зайвого повітря, який потрапив у шлунок. Дуже часта відрижка - це показник того, що людина заковтнув занадто багато повітря, який видаляється ще до моменту потрапляння в шлунок. Але також часта відрижка може сигналізувати про наявність у людини таких захворювань як шлункові і кишкові розлади, виразкова хвороба, а також гастроезофагеальний рефлюкс і гастрит. Цікавий той факт, що особи, які страждають перерахованими захворюваннями, на підсвідомому рівні сподіваються на те, що заковтування і, відповідно отригіваніе повітря здатне полегшити їх стан. Таке помилкове стан речей призводить до вироблення безумовного рефлексу, що полягає в тому, що під час посилення неприємних симптомів людина заковтує і відригує повітря. Найчастіше пророблена маніпуляція не приносить полегшення, а, значить, біль і дискомфорт тривають.

Часта відрижка може бути симптомом синдрому Меганблейса, зустрічається в основному у літніх людей. Даний синдром обумовлюється заковтуванням великого об'єму повітря під час прийому їжі, що тягне за собою перерозтягнення шлунка, зміна положення серця.
Підсумок: обмеження рухливості діафрагми, що веде до розвитку нападу стенокардії.

У ряді випадків причиною появи підвищеного газоутворення і здуття шлунка може стати післяопераційне лікування гастроезофагеального рефлюксу. Справа в тому, що хірурги в процесі усунення основного захворювання створюють якийсь односторонній клапан, що пропускає їжу виключно в одному напрямку, тобто із стравоходу безпосередньо в шлунок. Як наслідок, порушуються процеси нормальної відрижки, а також блювоти.

Флатуленція
Підвищений газовідділення - ще одна ознака надмірного газоутворення. Згідно з нормою, здоровою людиною газовідділення здійснюється близько 14 - 23 разів за добу. При більш частому виведенні газів можна говорити про серйозні порушення, пов'язаних з всмоктуванням вуглеводів, або про розвиток дисбактеріозу.

Метеоризм
Побутує помилкова думка щодо того, що здуття живота обумовлено надмірним газоутворенням. При цьому у багатьох людей навіть при нормальній кількості газів цілком може спостерігатися здуття. Це пояснюється неправильним виведенням газів з кишечника.

Так, причиною здуття найчастіше є порушення рухової активності кишечника. Наприклад, при СРТК (синдром подразненої товстої кишки) Відчуття здуття зумовлено підвищеною чутливістю рецепторного апарату стінок кишечника.

Крім того, будь-яка хвороба, наслідком якої є порушення просування калу по кишечнику, призводить не тільки до здуття, але часто і до появи больових відчуттів в животі. Причиною здуття можуть бути перенесені раніше операції на черевній порожнині, розвиток спайок, внутрішні грижі.

Не можна не сказати і про надмірне вживання жирної їжі, що теж може викликати дискомфортний відчуття здуття, а виною тому уповільнене просування їжі зі шлунку прямо в кишечник.

Біль у животі
Іноді здуття живота супроводжується коліками, що характеризуються появою гострої і схваткообразной болі в області живота. Причому при скупчуванні газів в лівій частині кишечнику, біль може прийматися за серцевий напад. При скупчення газів з правого боку біль імітує напад жовчних кольок або апендициту.

Діагностика

Здуття, а, отже, і підвищене газоутворення може бути викликано безліччю серйозних захворювань, для виключення яких і проводиться комплексне обстеження. Спочатку лікуючим лікарем з'ясовуються особливості раціону харчування пацієнта і основні симптоми, що приносять дискомфорт. У певних випадках лікар призначає дослідження добового раціону хворого за конкретний проміжок часу. Пацієнт повинен вести спеціальний щоденник, заносячи в нього дані щодо свого щоденного раціону.

При підозрах на лактазную недостатність з раціону повинні бути виключені всі продукти, що містять лактозу. Крім того, призначаються лактозотолерантние тести. Якщо ж причиною здуття є порушення виведення газів, то в щоденнику пацієнт вказує, крім раціону харчування, відомості про час і добову частоту виведення газів за допомогою прямої кишки.

Максимально уважне вивчення особливостей харчування, а також частота флатуленцій (виділення газів) Допоможуть визначити продукти, які й провокують здуття.

Пацієнтам з хронічним здуттям слід виключити асцит (або накопичення рідини), Не кажучи вже про повне лікування запальних захворювань кишечника. Пацієнтам, вік яких перевищує рубіж в 50 років, в обов'язковому порядку треба пройти обстеження ШКТ, щоб виключити таке захворювання як рак товстого кишечника. Для цієї мети проводиться ендоскопічне дослідження, призначають людям, страждаючим невмотивованої (безпричинної) Втратою ваги, діареєю.

Якщо спостерігається хронічна відрижка, лікар може призначити ендоскопічне дослідження як стравоходу, так і шлунка. До того ж може бути призначено рентгеноконтрастні дослідження.

Лікування

Нд про газоутворенніРозглянемо варіанти позбавлення від газоутворення. І почнемо з того, що найбільш частими причинами утворення газів є неправильний раціон харчування і переїдання.

У цьому випадку необхідно:
  • Виключити з раціону продукти, що провокують газоутворення: бобові, капусту і яблука, груші і білий хліб, а також газовану воду і пиво.
  • Виключити одночасне вживання білкової та крохмальної їжі. Так, відмовтеся від поєднання м'яса і картоплі.
  • Виключити прийом в їжу екзотичних страв, до яких шлунок не звик. Якщо повністю перейти на традиційне харчування Ви не готові, то слід обмежити вживання оригінальних страв, що не властивих російської та європейської кухні.
  • Не перевантажуйте шлунок їжею (простіше кажучи, не переїдайте). Вживайте їжу меншими порціями, але робіть це частіше.

Іноді підвищене газоутворення спостерігається після вживання різних молочних продуктів, що може свідчити про непереносимість лактози. У такому випадку єдиний вихід - виключити молочні продукти.

Також проблема газоутворення виникає внаслідок заковтування повітря при прийомі їжі. Тому пам'ятайте: «Коли я їм, я глухий і німий». Не поспішайте, ретельно пережовувати їжу, перед тим як її проковтнути.

До збільшеному утворенню газів можуть призвести куріння і алкоголь, тому відмовтеся від цих шкідливих звичок, які провокують цю делікатну проблему. Для зменшення заковтуваного повітря слід зменшити вживання жувальних гумок.

Але бувають ситуації, в яких всі перераховані заходи не можуть вирішити проблему газоутворення. Це відбувається тоді, коли освіта газів - це один із симптомів якого-небудь захворювання ШКТ. І тут без відвідування лікаря-гастроентеролога не обійтися. Саме він повинен поставити діагноз і призначити відповідний курс лікування. Так, можна обійтися дієтою при діагностуванні дисбактеріозу, коліту, ентериту, гастриту, хворобах печінки, а також жовчного міхура. Крім того, можуть бути показані препарати, до складу яких входять біфідо-і лактобактерії. При виявленні кишкових паразитів (гельмінтів) Проводиться дегельмінтизація за допомогою спеціальних лікарських засобів. Нарешті, при кишкових інфекціях призначаються антибіотики з подальшим відновленням мікрофлори кишечника.

Фармакологічні препарати

Нд про газоутворенніЯкщо говорити про лікування підвищеного газоутворення за допомогою фармакологічних препаратів, то їх застосування в обов'язковому порядку слід узгоджувати з лікарем, оскільки їх ефективність залежить, насамперед, від причини, що приводить до утворення газів.

При підвищеному газоутворення і здутті живота найбільш часто призначають такі препарати: симетикон і активоване вугілля, Еспумізан, а також дицетел і різні ферментні препарати.
При цьому необхідно враховувати той факт, що симетикон не матиме очікуваного ефекту при посиленому газоутворення, що відбувається в товстій кишці. У такому випадку рекомендований Еспумізан або активоване вугілля.

При гастроезофагеальний рефлюкс, синдромі подразненої товстої кишки лікарями призначаються: метоклопрамід (Церукал і Реглан), цизаприд (Пропульсід) і Дицетел.

Народне лікування

Жителі східних областей Індії після кожного прийому їжі пережовують кілька пучок ароматизованих насіння кмину, фенхелю, анісу, що допомагає виключити газоутворення. З цією ж метою заварюється відвар з кореня солодки: так, 1 чайна ложка кореня заливається склянкою води і кип'ятити на повільному вогні протягом 10 хвилин.

М'ятний відвар
М'ята - це вторгнень засіб, яке перешкоджає підвищеного утворення газів, при цьому будь-який вид м'яти. Рецепт такого відвару простий: 1 чайна ложка м'яти заливається однією склянкою киплячої води, після чого кип'ятиться на повільному вогні не більше 5 хвилин.

В'яз іржавий
Ця рослина по праву вважається ефективним лікарським засобом, що допомагає усунути серйозні випадки газоутворення. Ця рослина найчастіше приймається в порошкоподібної формі, при цьому порошок запивается теплою водою або чаєм. Рецепт відвару володіє звичайним смаком, проте має вигляд в'язкої суміші, через який багато відмовляються приймати непривабливу на вигляд суміш. В'яз іржавий - це легкий проносний засіб, яке робить стілець слизьким. Для відвару в'яза іржавого треба закип'ятити один стакан води, всипати в нього пів чайної ложки кори в'яза, розтертої до стану порошку. Суміш кип'ятити на повільному вогні приблизно 20 хвилин. Необхідно приймати проціджену суміш тричі на день по одній склянці.

Жовтий плавиковий шпат
Цей камінь має величезну кількість прекрасних відтінків і різну форму. Шпат виключно позитивно впливає на нервову систему, тоді як камінь жовтого кольору відмінно впливає на травлення. Так, якщо проблеми із збільшеним газоутворенням в деякій мірі були викликані нервовим напруженням, то досить помістити жовтий плавиковий шпат, що має форму восьмигранника, на хвору частину тіло, лягти і глибоко подихати протягом п'яти хвилин. Ви відчуєте себе набагато краще.

Профілактика

Як відомо, легше попередити появу захворювання, ніж лікувати його. Наведемо заходи профілактики, дотримуючись яких Ви забудете про проблему підвищеного газоутворення.

Дієта
Скорегуйте свій раціон харчування, виключивши з нього продукти, які викликають бродіння або виділення газів.
До таких продуктів відносяться:
  • всі типи бобових,
  • продукти, що містять грубу клітковину і екстрактивні речовини (мова йде про шпинат, капусту і яблука, часник, цибулю, ріпу, редьку, редис і фініки),
  • продукти, що провокують процес бродіння (пиво, квас, виноград, а також чорний хліб),
  • молоко,
  • алкогольні і газовані напої,
  • білкова їжа (свинина, гриби, баранина).

Не рекомендується приймати легкозасвоювані вуглеводи, смажену і копчену їжу (по можливості слід обмежити прийом таких продуктів).

У разі якщо підвищене газоутворення стало наслідком прийому антибіотиків, що спричинило загибель корисної кишкової мікрофлори, необхідно збільшити застосування кисломолочних продуктів, що містять біфідодобавкі.

Режим дня
Постійне недосипання, несвоєчасний прийом їжі, куріння і стреси - основні причини, що викликають порушення роботи кишечника, що, у свою чергу, призводить до підвищеного газоутворення. З цієї причини слід дотримуватися певного режиму дня, тобто спати не менше восьми годин на добу, правильно і своєчасно харчуватися, обмежити кількість спиртного, прогулюватися на свіжому повітрі.

Особливої уваги заслуговує культура харчування: так, треба ретельно пережовувати їжу, виключивши розмови під час їжі, що провокують підвищений заковтування повітря, провідне до газоутворення.

Замісна терапія
Надмірне газоутворення може виникнути через ферментної недостатності або внаслідок порушення циркуляції жовчі. У цих випадках потрібне проведення замісної терапії, що передбачає застосування жовчогінних та ферментних препаратів.

Відновлення мікрофлори
Дисбактеріоз - одна з причин газоутворення. Сьогодні у фармакології існує маса пребіотиків і пробіотиків, за допомогою яких можна коригувати кількість нормальної мікрофлори.

Моторика
У процесі відновлення нормального газоутворення не останню роль відіграє нормалізація моторної активності ШКТ. З метою купірування моторних порушень найчастіше використовуються спазмолітичні препарати, наприклад, дротаверин, прокінетікі і домперидон.

Автор: Заєць І. А.{/LikeAndRead}