Алергія на молоко у дитини


Алергія на молоко - це різновид харчової алергії, яка значно частіше відзначається у грудних дітей і як правило проходить до 2-річного віку.

 

Показники і симптоми


До основних симптомів захворювання відносяться коліки, нудота, здуття живота, частий рідкий стілець, блювота, плач безпосередньо після годування. Можуть спостерігатися шкірні висипання (діатез). Можливо також утруднення дихання, виділення з носа, сльозотеча. При алергії на молоко кал водянистий і іноді з домішкою крові, або рідкий стілець зі слизовими вкрапленнями. Слід зазначити, то симптоми патології не специфічні. Іншими словами такі ж показники розвиваються при ряді інших хвороб, а також і інфекційної природи. Тому потрібно при появі всіх перерахованих вище станів звертатися до лікаря.

Причини алергії




Доведено, що до харчової алергії є спадкова схильність, тобто можливість появи алергії на молоко набагато вище у малюків, батьки яких є алергікам.

Зазвичай підвищена чутливість до молока відзначається у малюків, які перебувають на штучному вигодовуванні. В основному, немовлята реагують на коров'яче молоко, набагато рідше зустрічається непереносимість грудного, козячого або овечого молока. У складі коров'ячого молока знаходяться білки, стійкі до дії великої температури, тому навіть при кулінарній обробці алергенність продукту і їжі, приготовленої на основі його, може залишатися високою. Основним винуватцем алергії є молочний білок - казеїн, але іноді захворювання провокує молочний цукор - лактоза. Однак не слід плутати алергію на молоко з лактозною недостатністю - це різні речі. Лактозною недостатність - непереносимість молочних продуктів через відсутність або зниженої активності ферменту, що розщеплює молочний цукор - лактозу. Тому, що обидві патології мають схожі симптоми, то діагностику має проводити лише лікар.

Алергія на грудне молоко можливо викликана коров'ячим молоком, яке приймала мати в період вагітності, тому, що білок казеїн має властивість проникати через плаценту в кровотік плоду. Також гіперчутливість до грудного молока ймовірна, якщо мати приймає в їжу продукти, що провокують розвиток алергічних реакцій (горіхи, шоколад, креветки і т.п.). Щоб не допустити харчову алергію, годувальниці рекомендується дотримуватися особливої дієти (зазвичай перелік дозволених і «заборонених» продуктів породіллям видають ще в пологовому будинку). В цілому, грудне молоко - це самий гіпоалергенний продукт, досконалий для вигодовування немовлят, тому при наявності алергії при грудному вигодовуванні ні за що заборонено відразу переводити малюка на суміші. Як правило, потрібно лише корекція дієти годуючої матері.

Наслідки



У дітей алергія на молоко, в більшості випадків, проходить до 2-4 років без наслідків для здоров'я, але в деяких випадках показники захворювання зберігаються на все життя. Таким людям, потрібно дотримуватися особливої дієти. Якщо ж у харчування не вводити коригування, то ймовірні різні порушення, як з боку шлунково-кишкового тракту, так і нервової системи. У маленьких дітей часто з'являється відставання в розумовому і фізичному розвитку, якщо батьки продовжують годувати дитину алергенними продуктами. Невірна дієта здатна погіршити харчову алергію, що чревато непереносимістю значного переліку продуктів і появою більш важких реакцій, таких як набряк Квінке або анафілактичний шок.

Лікування



Лікування алергії повинна передувати діагностика. На жаль, захворювання важко відрізнити від інших кишкових патологій, тому доктора, виключивши інфекцію і лактозною недостатністю як причину нездужання, призначають особливу дієту.

Основний комплекс заходів з лікування алергії на молоко - це заборона на споживання продуктів, що містять білок казеїн. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то мати повинна скоротити прийом продуктів, здатних викликати сенсибілізацію організму. Якщо, без оглядки на значну коригування дієти, симптоми зберігаються, ставлять питання про переведення дитини на штучне вигодовування спеціалізованими сумішами.

Слід подчернуть, що значно частіше з проблемою алергії стикаються малюки, яких перевели з грудного на штучне вигодовування через чур рано (до 6-місячного віку), крім цього, підвищена чутливість до білка молока може відзначатися й у немовлят, з народження харчуються «з пляшечки ». Більшість сумішей для годування виробляють на основі коров'ячого молока, тому недивно, що вони можуть викликати алергію. Якщо встановлено, що причина алергічної реакції - суміш, то необхідно її замінити продуктами на основі сої, козячого молока або гідролізованих (тобто частково розщеплених) білків. Зазвичай харчування для діток-алергіків називають гіпоалергенним, про що обов'язково свідчить маркування на упаковці. Підбір суміші виробляють поетапно, потрібно пильно стежити за реакцією малюка на той чи інший продукт. Якщо перепробувані всі ймовірні суміші, але неприємність зберігається, то, можливо, причина нездужання криється зовсім в іншому захворюванні, не пов'язаному з алергією на молоко.

Якщо встановлено, що підвищена чутливість у немовляти все ж на коров'яче молоко, то після 6-місячної перерви, крихітці знову необхідно постаратися давати суміші або продукти на його основі, щоб поглянути на реакцію. Іноді продукти коров'ячого молока доктора не радять вживати до успіхи дитиною однорічного віку. Побачено, що кисломолочна їжа переноситься алергіками набагато краще, а це означає, що вводити коров'яче молоко в раціон необхідно тому в такому вигляді. Потроху дитина зможе їсти і інші види молочних продуктів, а потім припинить дотримуватися дієти і повністю позбудеться від алергії.

Якщо ж симптоми зберігаються при прийомі алергенних продуктів, то вимагається дотримання деяких обмежень у харчуванні більш тривало (бути може, все життя).

Інші статті по Алергології: