Помилкова алергія (псевдоаллергия)


Алергічні реакції втягують у процес імунну систему. Реагує речовина, яка виступає в якості антигену, і вироблюваний імунною системою білок, який носить назву антитіла. Але є схожий процес, який відбувається без участі антитіл - помилкова алергія. Тому тож алергічні тести дають значно частіше негативний результат. З'являється псевдоалергійні реакція також на антигени (алергени), як і при справжньої алергії, тому і проявляється вона схожими симптомами.

Помилкова алергія значно частіше з'являється при лікарській або харчової непереносимості. Причому псевдоаллергия поширена набагато ширше, ніж звичайна. Так, помилкової алергії схильні до 70% дорослих і 50% дітей.

Викликати як справжню, так і помилкову алергію можуть різного роду медіатори, наприклад гістамін. Ну а сам гістамін може вивільнятися з різних причин. Наприклад, під дією речовин-лібераторів. До таких речовин можна віднести багато продуктів харчування: яйця, рибу, консерви, шоколад, сир, ковбаси, морепродукти, горіхи і деякі ягоди і фрукти (полуницю, диню, ананас і ін), звичайно дріжджову випічку.

Також вивільнення гістаміну може викликати пошкодження клітин унаслідок дії на них фізичних факторів. Такими факторами можуть бути дія високих або ж низьких температур, опромінення ультрафіолетом або іонізуюче, дія вібрацій, використання речовин (кислот, лугів, лікарських препаратів, розчинників, детергентів та ін)

До речовин-Лібераторі, здатних спровокувати псевдоалергічні реакції, відносяться і багато харчові добавки, барвники, консерванти. Слід звернути особливу увагу на деякі компоненти, які ми часто приймаємо в їжу.

  • Консерванти - бензойна кислота (Е 210), бензоати (Е 211/219), аскорбінова кислота (Е 200-208), сульфіди і нітрити.
  • Харчові азобарвники - тетразін (Е 102), жовто-оранжевий колір (Е 110).
  • Смакові добавки - глутамат натрію (е 621), калію (е 622), кальцію (е 623), амонію (е 624), магнію (е 625).
  • Речовини, що не містять азогруппу - еритрозин (Е 127), аннато (Е 160).

Особливу увагу варто звернути на продукти, піддані швидкому перезрівання, гниття, бродіння і ферментирование. У них накопичуються біогенні аміни - речовини типу бетафеніл-етиламін, допамін, метілтірамін, антибіотики.

В продукти також будуть випадково потрапити страшні речовини, такі як пестициди, важкі метали, різні синтетичні хімічні сполуки, нітрати і нітрити, токсини мікроорганізмів, радіонукліди та ін

З лікарських препаратів до формування псевдоаллергии можуть призвести ненаркотичні анальгетики, плазмозаменяющіе розчини, рентгеноконтрастні речовини та ін Навіть вельми алергенний антибіотик пеніцилін набагато частіше викликає псевдоалергічну, а не справжню алергічну реакцію.

Дійсно алергічну реакцію може викликати і вельми маленька кількість аналогічних речовин, ну а псевдоалергійні значно частіше залежить від дози отриманого алергену.

Симптоми


Клінічні прояви різноманітні як за формою і локалізації, так і за ступенем тяжкості. Вивільняючись, гістамін в першу чергу підвищує свій рівень в крові, розвиваються вегетативні і судинні реакції, які проявляються почервонінням шкіри, шкірної кропив'янкою, відчуттям жару, а також головним болем і утрудненням дихання. Помилкова алергія може проявлятися у вигляді таких ознак: кропив'янка (утворюються пухирі) або інші алергодерматози, головний біль, запаморочення, порушення травлення (диспепсія - непереварювання їжі), блювання, коліки, анорексія, запор або пронос.

Наслідки




До усунення причини захворювання псевдоалергійні реакція може з'являтися кожен раз при аналогічних умовах. Також будуть розвиватися вегетосудинні гіпотонічні і гіпертонічні кризи, причому вельми схожі на справжню гіпертонічну хворобу, і анафілактоїдні шок.

Методи лікування і ймовірні ускладнення



Вкрай важливо встановити, чи дійсно це харчова алергія або все ж харчова нестерпність. Так як лікування та профілактика у цих хвороб різна. Якщо харчова алергія говорить про порушення в імунній системі, то помилкова алергія з'являється при порушеннях в ШКТ та ендокринній системах. Реакція на алерген при алергії може сберігаться тривалі роки, а при харчовій непереносимості зникне після лікування супутніх хвороб (від місяця до року).

Як же точніше з'ясувати, яка проявилася реакція є алергічної або псевдоаллергической? У більшості випадків, при псевдоаллергии час прояву показників та їх вираженість залежать від кількості отриманих гістаміну та аналогічних речовин, від їх концентрації, в той час як справжня алергія здатна розвинутися від найменшої дози. Точніше дізнатися надасть допомогу аналіз крові на імуноглобулін Е, оскільки при справжньої алергії рівень загального імуноглобуліну Е в крові збільшується і виявляється специфічний імуноглобулін Е, а при псевдоаллергии загальний знаходиться в межах норми, а специфічний взагалі відсутній.

Псевдоалергічні стану виліковуються зниженням активності гістаміну. Якщо процеси за його пониження в організмі протікають дієво, то зцілення відбувається швидше і дієвіше. Але у людей з алергією і деякими іншими хворобами (дисбактеріоз, туберкульоз, цироз печінки) такі процеси інактивації гістаміну йдуть повільніше, з порушеннями, що уповільнює процес одужання. Пониження ефективності можливо і при споживанні в їжу продуктів, які багаті гістаміном і тирамін. Тому при лікуванні потрібно дотримуватися дієти, що виключає їх поява в раціоні.

У лікуванні помилкової алергії дотримуються деяких правил:

  • При лікуванні призначають антигістамінні препарати, які приймаються строго по інструкції.
  • Лікувати треба, в першу чергу, супутнє соматичне захворювання, в результаті якого і з'явилася можливість появи псевдоаллергии.
  • Раціон харчування повинен бути збалансованим і виключає всі продукти, які можуть володіти подразнюючою дією або фармакологічними ефектами.
  • Проводиться лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, спрямовані на нормалізацію мікробної флори кишечника.
  • Слизову оболонку кишечника потрібно захищати обволікаючими засобами (альмагель, маалокс і т.п.)
  • Призначають ферменти підшлункової залози і целюлози, а також препарати сірки.

Використання всіх вказівок в комплексі дає хороші результати, дозволяючи швидко і назавжди позбутися від помилкової алергії.

Інші статті по Алергології: