Харчова алергія у дітей


Алергія на їжу може зустрічатися в будь-якому віці, але найчастіше цього захворювання схильні немовлята, тому, що саме на першому році життя малюк знайомиться з новими продуктами. Харчова алергія - це реакція підвищеної чутливості на певні речовини, що надходять в організм з їжею.

Показники алергії у дітей


До звичайним явищам при харчовій алергії відносяться різні порушення функцій травної системи: дитину мучать кольки, здуття живота, нудота або блювота, пронос або запор. Іноді з'являються і загальні реакції, що виражаються в збільшенні температури, падіння артеріального тиску. З боку нервової системи харчова алергія проявляється підвищеною збудливістю або, навпаки, загальмованістю, безсонням або сонливістю і т.п. Найчастіше симптоми спостерігаються з боку дихальної системи (задишка, напади астми, виділення з носа, кашель) або шкіри (кропив'янка, атопічний дерматит, екзема, свербіж шкіри, набряки).

Причини харчової алергії




Вченими доведено, що схильність до алергічних реакцій передається по спадку. Однак у розвитку харчової алергії величезну роль грають і інші фактори. Наприклад, штучне вигодовування, раніше відлучення від грудей або несвоєчасне введення прикорму. Крім цього, харчова алергія може розвинутися унаслідок того, що годуюча мама не дотримується певної дієти, а вживає в їжу продукти високої алергенність. Під час вагітності теж не слід зловживати алергенними смакотою (шоколад, горіхи, морепродуктами), тому алергени легко потрапляють через плаценту і потім у дитини може з'явитися підвищена чутливість до цих харчових продуктів. Одними з факторів, що збільшують можливість походження харчової алергії, є також негативна екологічна обстановка, куріння вагітної і годуючої жінки. Додатково підсилити схильність до захворювання здатний прийом антибіотиків.

Також експерти впевнені в тому, що величезна роль у походженні алергій на їжу, відводиться білка коров'ячого молока, через чур раннє введення прикорму на основі коров'ячого молока може викликати - спочатку алергічну реакцію на ці продукти, а пізніше і на іншу їжу. Можливо алергенними є також злаки, яйця, риба, соя. Можливо і походження перехресних алергічних реакцій. Наприклад, коли гіперчутливість до пилку рослин поєднується з реакціями на прийом певних харчових продуктів.

Чому ж діти настільки чутливі до алергенів? Справа в тому, що у малюків травна система дозріває лише через пару місяців після народження. Ця незрілість травного тракту виражається в підвищеній проникності стінок кишечника, нестачі речовин, відповідальних за перетравлення їжі (ферментів) і незбалансованому складі мікрофлори. Кишечник крихти до пори до часу нездатний переробляти і засвоювати багато харчові продукти, а також і коров'яче молоко. Якщо ж з харчуванням такі «чужорідні» продукти потрапляють в організм, то великі молекули «недопереваренная» поживних речовин, потрапляючи з кишечника в кровотік, сприймаються імунними клітинами як чужорідні агенти. Організм починає відторгати «ворогів», що і проявляється у вигляді ознак алергічної реакції. Познайомившись з алергеном один раз, організм потім починає бурхливо реагувати на повторне наступ «ворога», тому при подальшому прийомі алергенних продуктів симптоми у вигляді висипки, нежиті, проносу або блювоти можуть посилюватися.

Прояв дитячої алергії на їжу



Алергічні реакції бувають різного ступеня вираженості. У когось прояви харчової алергії - лише маленька висип на шкірі, в інших же - це набряк Квінке або анафілактичний шок (стан, що потребує невідкладної медичної допомоги). Найчастіше дитяча харчова алергія проявляється тому «шкірними», «травними» і «дихальними» синдромами. Батьки, відвідуючи педіатра, пред'являють скарги на що, дитина страждає «діатезом»: у малюка червоніють щічки, сідниці, ліктьові і колінні згини, зап'ястя. «Діатезних» висипання крихітка часто розчісує. У немовляти, який страждає алергією на харчові продукти, порушується сон, він стає примхливим, млявим, погано їсть, відчуває труднощі зі стільцем. Багато дітей-алергіків схильні до респіраторних інфекцій і хвороб ЛОР-органів.

Наслідки алергії



Суворим результатом харчових алергічних реакцій є тенденція до їх прогресування. Харчова алергія у подальшому може викликати й інші види алергій (на пилок рослин, шерсть тварин і т.п.). Цікавий і такий факт, алергія на один продукт харчування часто провокує походження реакцій гіперчутливості та на іншу їжу. Якщо вчасно не розпочати лікування, то ймовірні різні порушення з боку нервової системи, травного тракту. Діти, які страждають алергіями, іноді відстають у фізичному і розумовому розвитку (якщо не отримують лікування).

Діагностика харчової алергії



Для уточнення діагнозу потрібно ведення харчового щоденника. Так виявляється харчовий продукт, на який імовірно є реакція. Підозрілу їжу виключають з раціону на 20-30 днів і продовжують вести щоденник. Якщо симптоми не зникають, тоді проводять повторний аналіз щоденника і знаходять інші «не вселяють довіри» продукти. Але цей метод визначення алергенів сьогодні використовується все рідше через свою трудомісткості і маленькою надійності. Йому на зміну приходять шкірні проби і лабораторні аналізи високої точності. Також доктор звертає увагу на клінічну картину захворювання, збирає інформацію про історію захворювання. Експертові потрібно відрізнити алергію від інших недуг, які можуть мати схожі показники: патологій травної системи, отруєнь та інфекційних хвороб.

Лікування алергії на їжу



Найдієвіший метод позбутися від харчової алергії - виключити з раціону продукти її викликають. Якщо такої можливості немає, наприклад, коли алергія спостерігається на багато речовини, тоді призначають антигістамінні препарати, які зменшують прояви алергічних реакцій. Ці препарати блокують гістамін - речовину, важливе за походження алергічних ознак. Підбір антигістамінні повинен виробляти лише доктор. Дітям, найбільш підходять лікарські форми у вигляді крапель або сиропів.

Для усунення шкірних реакцій можуть використовуватися місцеві засоби (мазі, бовтанки), що знімають почервоніння і свербіж. Для профілактики гострих проявів продемонстровані препарати, які перешкоджають виробленню, речовин, відповідальних за розвиток алергії (Задітен, Інта). Якщо алергії супроводжує бронхіальна астма, то потрібно призначати засоби, що розширюють бронхи. При харчовій алергії виправданим є введення імунних препаратів (гистаглобулина, алергоглобуліна і т.п.). У рідкісних випадках продемонстровано лікування гормонами.

Інші статті по Алергології: