Харчова алергія


Харчова алергія - це підвищена чутливість до деяких продуктів, уживаним у їжу, тобто захворювання викликається нормальними нешкідливими харчовими продуктами, що провокують появу алергічної реакції.

Харчова алергія безпосередньо пов'язана з порушеннями імунної системи. Уражена система приймається виробляти антитіла у величезній кількості, і організм починає реагувати на компоненти певної їжі так, як ніби це джерело інфекції. Зазвичай в якості алергенів виступають білки, істотно рідше - жири і вуглеводи.

Цей вид алергії часто сусідить з хворобами печінки, жовчовивідних шляхів і шлунково-кишкового тракту. Не дивно, що симптоми харчової гіперчутливості подібні з наслідками даних хвороб.

Харчова алергія Зараз зустрічається часто. До почастішання випадків захворювання призводить, в першу чергу, нехороша екологія, споживання в їжу ненатуральних продуктів. У гострій формі алергія може проявитися всього один раз в житті. Наприклад, як гостра кропив'янка. При такому стані тіло червоніє, покривається зудить висипом, при важкому перебігу може з'явитися загроза задухи, втрата свідомості.

Людей же, хронічно страждають цією недугою, не так вже й велика кількість. Найчастіше дитина отримує схильність до харчової алергії з генами батьків, так би мовити, у спадок. Хвороба особливо діяльно проявляє себе в перші роки життя дитини, коли він різко реагує, наприклад, на яєчний білок або штучне вигодовування. З віком прояви захворювання сходять нанівець, діти «переростають» його.

Наровне з істиною харчовою алергією поширена алергія уявна, або псевдоаллергия, банальна харчова нестерпність, симптоми якої схожі з проявами алергії.

Причини


Як вже говорилося, головною передумовою до харчової алергії є обтяжена спадковість. У дитини, один з батьків якої схильний реакцій гіперчутливості (причому, не обов'язково на їжу), ризик захворіти на алергію вдвічі вище, ніж у решти дітей. Якщо алергія відзначена у обох батьків, дитина ризикує стати аллергиком з високою часткою можливості. Відзначено взаємозв'язок між вірною роботою імунної системи і розвитком алергії. В ослаблених людей, часто хворіють на ГРЗ, грип та ГРВІ алергії відзначаються набагато частіше.

Ще один фактор, що привертає до формуванню харчової алергії - штучне вигодовування дитини. Доведено, що до реакцій гіперчутливості на їжу можуть призводити шкідливі звички (куріння, прийом спиртного).

Самими алергенними є наступні види продуктів: молоко та ін молочні продукти, риба і морепродукти, яйця, соя, пшениця, горіхи (в основному, арахіс), полуниця.

Також існує ризик захворіти так званої перехресної алергією, коли один алерген стимулює розвиток хворобливих реакцій на інші продукти одного з ним виду. Так, наприклад, люди, які страждають алергією на мідії, не переносять також і креветок, крабів і т.п. Гіперчутливість до сої або арахісу загрожує перейти на неприйняття інших бобових - гороху, квасолі, сочевиці і т.д.

У певної категорії людей розвиваються алергічні реакції на хімічні речовини, що зберігають колір їжі (сульфіти). Реакція на сульфіти характеризується важким, переривчастим диханням, аж до приступів бронхіальної астми та алергічного шоку. Вірогідні подібні реакції і на інші штучні добавки (консерванти, барвники, підсилювачі смаку), тому тому так важливо намагатися вживати в їжу натуральні та свіжі продукти.

Симптоми




Показники харчової алергії проявляються досить швидко - від декількох хвилин до декількох годин після прийняття їжі, що містить алерген. Важка форма алергії здатна проявитися навіть після дотику до алергену, або нюху його запаху.

Спочатку з'являється набряклість обличчя, а губи, рот і ротова порожнина починають дуже сильно свербіти. Далі, коли аллергеносодержащая їжа досягає травного тракту, розвиваються нудота, блювання, кишкові кольки і пронос. Свербіж поширюється на все тіло, на шкірі проявляються кропив'янка, що виражається яскравими червоними плямами, які дуже сильно сверблять і завдають масу незручностей хворим. Деякі люди, які страждають харчовою алергією, відзначають нежить, кашель, у тяжких випадках можливо утруднення дихання.

Зустрічаються випадки з уповільненою або відстроченої реакцією організму. Така затримка утворює від декількох годин до декількох днів. Відстрочена алергія проявляється не так гостро, в більшості випадків, вона обмежується кропив'янкою або екземою.

Наслідки



Харчова алергія має тенденцію багаторазово посилюватися з часом. Це означає, що початкові прояви алергії у вигляді маленької висипки потім можуть перерости у важкі напади, іноді, страшні для життя хворого.

Багатьох хворих, що страждають харчовою алергією переслідує стомлюваність і дратівливість, не говорячи вже про зниження імунітету. Багаторазово зростає ризик розвитку хвороб шкіри, травної та ендокринної систем. Відзначено, що хворі-алергіки частіше хворіють на мігрень, артритами та іншими хворобами опорно-рухової системи.

Діагностика харчової алергії



Лише експерт-алерголог зможе точно поставити діагноз, застосовуючи сукупність аналізу історії хвороби, об'єктивні обстеження і лабораторні тести.

Для діагностики харчової алергії вдало використовують особливі шкірні проби. Суть цього методу полягає в тому, що на поверхню шкіри наносяться маленькі надрізи, і в них поміщаються розведені екстракти харчових продуктів. Якщо через 15 хвилин ніякої реакції організму не послідує, даний продукт не є алергеном. Якщо ж утворюється здуття, по вигляду нагадує комариний укус, шкіра червоніє, в повній мірі бути може, що цей продукт дає алергічні реакції.

Більш інформативні особливі аналізи крові та вивчення антитіл. Але і шкірні проби, і аналізи крові показують лише на продукти, можливо здатні виступити в якості алергену. Чи дійсно цей продукт став причиною хворобливі реакції організму, ні те, ні інше вивчення з 100% гарантією не продемонструє. Прояснити ситуацію можуть допомогти лише провокаційні тести. Суть провокаційних тестів в тому, що в ніс, під язик або безпосередньо в бронхи хворого вводиться маленька кількість алергену, а через деякий час оцінюється і досліджується реакція. Тому, що реакція на подібні провокації організму може протікати досить бурхливо, тести обов'язково проводяться в умовах особливих центрів під спостереженням доктора.

Заходи профілактики



Профілактику алергії може проводити хворий самостійно. Вона полягає в трансформації харчової поведінки. Слід дотримуватися обережності, пробуючи нову страву, також потрібно пильно читати склад продуктів, вказаний на етикетці. Щоб уникнути гострих реакцій, хворий повинен досконально уявляти собі що конкретно він їсть. Тобто потрібно лише свіжі продукти. Висушеної, консервованої або обробленої їжі необхідно уникати зовсім. При походження ознак алергії після споживанні якого продукту, слід терміново звернутися до лікаря.

Методи лікування і ймовірні ускладнення



Лікування

Якщо діагноз «харчова алергія» підтвердився, доктор виписує хворому особливу особисту дієту, в яку з часом обережно вводять маленьку дозу продукту-алергену. Якщо організм хворого знову зреагував негативно, доктор призначає дієту заново. Вивчення останніх років продемонстрували, що при дотриманні рекомендацій алерголога й дієтолога, через 1-2 роки 30% хворих позбулися від чутливості до дратівливої їх їжі. Лікування нападів алергії призначає лікар. Продемонстрований прийом сорбентів (активоване вугілля, ентеродез, Полісорб МП), протиалергічних препаратів (Супрастин, Парлазін, Зіртек). Лікування важливих алергічних реакцій проводиться в стаціонарі, хворим водять антигістамінні, гормональні протизапальні препарати, заспокійливі засоби.

Ускладнення

Алергія може викликати такі важливі хвороби, як екзема, гемолітична анемія, сироваткова хвороба, бронхіальна астма. Крім цього, багато медики не виключають, що саме алергія є стимулятором набору зайвої ваги.

Найжахливіше ускладнення алергії - анафілактичний шок, даний стан порушує функції вкрай важливих органів і систем організму. Анафілактичний шок характеризується інтенсивним свербінням, кропив'янкою, пітливістю, набряком слизової оболонки глотки, утрудненим диханням, а також зниженням артеріального тиску. Даний стан небезпечно тим, що якщо шок швидко і вірно не лікувати, він швидко прогресує, викликаючи втрату свідомості або навіть смерть.

Інші статті по Алергології: